Kim Dzsongun új bázisra vitte a rakétakísérleteket

rakéta teszt Észak-Korea
Észak-Korea, 2019. november 29. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2019. november 29-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép az új, "szuper nagy" rakéta-sorozatlövő rendszert teszteléséről egy ismeretlen helyszínen. Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát indított november 28-án a Japán-tenger felé. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Észak-Korea hírügynöksége "nagyon jelentős" rakétakísérletként értékelte az ország északi részén fekvő Szohe rakétakísérleti telepen történt szombati akciót. 
Vágólapra másolva!

Észak-Korea korábban kilátásba helyezte az északi bázis bezárását, cserébe azoknak a szankcióknak az enyhítéséért, amelyeket ellene az Egyesült Államok korábban elrendelt. A tesztet egy olyan időpontban hajtották végre, amikor lejáróban van az Észak-Korea által a rakétakísérletek felfüggesztésére megszabott egyéves határidő.

A héten felszólították az Egyesült Államokat, hogy változtasson politikáján, amellyel egyoldalú nukleáris leszerelést követel Észak-Koreától. Kim Dzsongun észak-koreai vezető figyelmeztette tárgyalópartnerét, Donald Trump amerikai elnököt, hogy

Észak-Korea jövőre sajátosan "új útra" léphet.

A kijelentés azt az aggodalmat kelti, hogy a kelet-ázsiai ország visszatérhet a kísérleti atomrobbantásokhoz és a 2017 óta felfüggesztett hosszú távú rakétakísérletekhez.

Elemzők elmondták, hogy a fővárostól, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről ugyan

soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát,

de a bázist használták már rakétahajtóművek tesztelésére. Rakétaszakértők úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea

most egy rakétahajtóművet próbált ki,

ami azonban nem tekinthető rakétaindításnak.
Észak-Korea számos sikertelen kísérlet után, 2012-ben sikeresen pályára állított egy műholdat, majd 2016-ban még egyet.

Észak-Korea legutóbbi rakétatesztje november 29-én. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott dátummegjelölés nélküli kép az új, "szuper nagy" rakéta-sorozatlövő rendszert teszteléséről Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A Szohe kísérleti telep 200 kilométerre fekszik északnyugatra az észak-koreai fővárostól, Phenjantól és 70 kilométerre nyugatra a jongbjoni atomlétesítménytől, ahol egy 5 megawattos kísérleti könnyűvizes reaktor van.

A jongbjoni atomlétesítmény felszámolásának kérdése idén februárban szóba került Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megbeszélésén a vietnami fővárosban, Hanoiban. Úgy tudni, hogy a találkozón az észak-koreai fél a létesítmény leszereléséért cserébe a kelet-ázsiai ország elleni amerikai szankciók enyhítését kérte. Az amerikai fél ugyanakkor nem ment bele az alkuba, mondván, hogy a létesítmény felszámolása nem lenne elegendő egy alkuhoz.