Már a betlehem állítását is betiltják Franciaországban

Béziers betlehem
Vágólapra másolva!
Évek óta megy a harc a jobboldali politikus, Robert Ménard vezette Béziers-ben. 2014 óta minden évben heves vitát vált ki a városban felállított Betlehem, ami egyesek szerint támadást jelent a közintézmények vallási semlegessége ellen - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Már öt éve, amióta megválasztották Robert Ménard-t a dél-franciaországi város, a Languedoc-Roussillon megyében található Béziers polgármesterévé, minden decemberben hatalmas vita van a betlehem miatt, amit a polgármesteri hivatal előcsarnokában állítanak fel. Egyes balliberális jogvédők szerint ugyanis a betlehem sérti a közintézmények vallási semlegességét.

Ezt annyira komolyan gondolták, hogy 2014-ben bírósághoz fordultak, és végül a bíró az egyház és az állam szétválasztásáról szóló 1905-ös törvény 28-as cikkelyére hivatkozva

elrendelte a Betlehem eltávolítását a polgármesteri hivatal épületéből.

A döntést azonban megfellebbezte a város első embere, és Montpellier közigazgatási bírósága gyorsított eljárás keretében elutasította a betlehemi szoborcsoport eltávolítására beadott kérelmet.

Ötoldalas ítéletében Marianne Hardy bíró azzal indokolta döntését, hogy

Robert Ménard polgármester üdvözölte a döntést, mert szerinte az emberek örülnek a betlehemnek.

Kiemelte, hogy

bár egyesek szerint Franciaország világi ország, a kultúrájához és a hagyományaihoz hozzátartozik a betlehem és mindaz, amit képvisel.

Csakhogy hiába a közigazgatási bíróság döntése, a betlehem körüli vita előjön minden decemberben. Marseille fellebbviteli közigazgatási bírósága ugyanis 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte a Montpellier közigazgatási bírósága által hozott korábbi határozatot, amely első fokon érvényesítette a polgármester döntését a jászol felállításáról és elhelyezéséről.

Betlehem Béziers-ben Forrás: --

Robert Ménard ezek után az Államtanácshoz fordult, és megtámadta a marseille-i fellebbviteli közigazgatási bíróság határozatát, de nem járt sikerrel, ugyanis elutasították a fellebbezést.

Az Államtanács végül úgy döntött, hogy betiltja a betlehem közintézményben történő felállítását,

ez alól csak olyan eset képez kivételt, ha kulturális, művészeti vagy ünnepi jellegű installációról van szó.

Nyilvános helyeken a betlehem felállítása csak akkor jogszerű, ha nincs szó hittérítésről, illetve a vallási nézetek társadalomra való ráerőltetéséről.

Ez a határozat egyértelműen a polgármesteri hivatalban felállított betlehemre vonatkozik, melyet a 2014-es vita után 2015-ben és 2016-ban is felállítottak, de további ünnepi szimbólumokkal bővítették ki, tettek mellé karácsonyfát és egy postaládát is, melybe a Télapónak írt leveleket lehetett bedobni.

Robert Ménard azonban nem adta fel.

Idén újra felállították a betlehemet a polgármesteri hivatal előcsarnokában a helyiek nagy örömére.

A betlehem leleplezésénél nem csak katolikusok vettek részt, hanem a helyi muszlim, zsidó és evangélikus közösségek képviselői is, mivel Jézus születésének ünnepe senkit nem rekeszt ki.

A polgármester szavait idézve,