Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt a kortárs képzőművészeti Art Basel Miamiban rendezett kiállításán, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért (közel 36 millió forint) megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.

A magát georgiai születésű New Yorkban élő képzőművésznek nevezett David Datuna Instagram oldalán közzétett videójában felfedte, hogy ő volt az elkövető, aki letépte a fehér falról a banánt és elfogyasztotta. Performansz művészet, amelynek a címe +Éhes művészet+ - mondta, miközben lehúzta a gyümölcs héját és beleharapott. "Köszönöm, nagyon finom" - tette hozzá.

A videón jól hallható a többi látogató kuncogása, amint a galéria egy ideges illetékese átkíséri őt egy másik terembe.
Nem semmisítette meg a műalkotást, a banán a gondolat - mondta később Lucien Terra, a Perrotin Galéria illetékes igazgatója a Miami Herald napilapnak.
Datunát nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel - tette hozzá.

A műalkotás értékét az eredetiség igazolásában adták meg - írta az újság. A banánt egyébként rendszeresen cserélik, amint rohad. Datuna "előadása" után 15 perccel már új banánt ragasztottak a falra.

Maurizio Cattelan egyik leghíresebb műve egy 18 karátos arany vécé, amelyet annak idején felajánlott az elnökké választott Donald Trumpnak.

Az öt-hatmillió dollár értékűre becsült műalkotás szeptemberben ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor ellopták az angliai Bleinheim-kastélyból.