Négyszemközt tárgyalt az orosz és az ukrán elnök

MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir; MERKEL, Angela; PUTYIN, Vlagyimir
Párizs, 2019. december 9. Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár (b-j) a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó megbeszélésen a párizsi Élysée-palotában 2019. december 9-én. A normandiai négyeket alkotó országok vezetői először 2014-ben találkoztak az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok közötti háború befejezésének érdekében. MTI/EPA pool/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Elégedetten nyilatkozott a "normandiai négyeknek" a kelet-ukrajnai rendezésről hétfőn megtartott csúcstalálkozója eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!

"Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)" – jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée palotában az orosz vezető a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel négyszemközt folytatott megbeszélést követően.

Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, hogy ukrán hivatali partnerével

"jó és gyakorlatias" megbeszélést folytatott.

Az orosz és az ukrán küldöttség azt követően ült le külön tárgyalni egymással, hogy Putyin, Zelenszkij, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök két és egy negyed órán át tárgyalt egymással.

Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó megbeszélésen a párizsi Élysée-palotában 2019. december 9-én. Forrás: MTI/EPA pool/Ian Langsdon

Az orosz-ukrán megbeszélés a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed óra helyett másfél órán át tartott.

Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt egymással.

A Rosszija 24 tévécsatorna szerint a megbeszélés oroszul zajlott.

Ugyanakkor az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról nem sikerült megállapodniuk – közölte Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán gázvállalat igazgatója. Az ukrán-orosz gáztranzitszerződés az év végén lejár, ezért a két országnak addig új megállapodást kellene kötnie. Ukrajna hosszú távú, legalább tíz évre szóló megállapodás megkötésében érdekelt, Oroszország viszont csak egy évre kívánja meghosszabbítani a szerződést.

Vitrenko szavai szerint abban állapodtak meg, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Európai Unió bevonásával.

Az orosz-ukrán megbeszélést követően a három elnök és a német kancellár munkavacsorára ült össze. A csúcson elért megállapodásokról a tervek szerint sajtótájékoztatót tartott.

A Kommerszant című napilap úgy értesült, hogy a felek nem jutottak megállapodásra a csapatszétválasztás folytatásáról a Donyec-medencei demarkációs vonal mentén. Ennek oka a laphoz eljutott információ szerint az volt, hogy az ukrán fél közölte: nem tudja biztosítani saját erőinek visszavonását.

A Rosszija 24 hírtelevízió nem hivatalos értesülései szerint a feleknek

nem sikerült megállapodniuk az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kérdéséről sem,

mint ahogy arról sem, hogy a szakadár területeken 2020-ban választásokat tartsanak, vagy hogy a Donyec-medence különleges státusát rögzítsék az ukrán alkotmányban. Csak abban egyeztek meg, hogy Putyin és Zelenszkij folytatja a tárgyalásokat.

Később Emmanuel Macron bejelentette, hogy négy hónap múlva a négy ország újabb csúcstalálkozót tart a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről.