Babis mozgalma magasan vezeti a cseh pártok népszerűségi listáját

2019.12.10. 22:31

A csehországi pártok népszerűségi listáját továbbra is magasan vezeti a kormányzó centrista ANO mozgalom. Amennyiben november végén parlamenti választásokat tartottak volna Csehországban, az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalomra szavazott volna a választók 34,9 százaléka. Ez derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet novemberi felméréséből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában. Ez 1,8 százalékkal jobb eredmény, mint októberben.

A második helyen a Cseh Kalózpárt, míg a harmadikon a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna. A két ellenzéki párt támogatottsága 10,9 százalék, illetve 10,6 százalék, mindkettő valamivel alacsonyabb, mint októberben.

A 200 tagú parlamenti alsóházba, ahol a bejutási küszöb öt százalék, nyolc párt került volna be.

A jelenlegi parlamenti pártok közül a választási küszöböt csak a jobboldali TOP 09 párt nem lépte volna át.

A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett volna 9,1 százalékkal, míg a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt 7,2 százalékkal az ötödik lett volna. A kormányt kívülről támogató kommunisták (KSCM) 7,1 százalékkal a hatodikok, a kormánykoalíciós szociáldemokraták (CSSD) pedig 6,4 százalékkal a hetedikek. A kereszténydemokrata KDU-CSL 5,5 százalékkal szintén bejutott volna a parlamentbe.

A STEM elemzésében azt írja, a felmérések azt jelzik, hogy

Andrej Babis mozgalmának támogatására eddig nem hatottak negatívan a kormányfőellenes tüntetések, sem az őt korrupcióval vádoló ellenzéki bírálatok,

valamint a brüsszeli könyvvizsgáló ellenőrök megállapításai arról, hogy Babis politikai és gazdasági tevékenysége között összeférhetetlenség van. Csehországban két év múlva lesz új parlamenti választás.

A Millió pillanat a demokráciáért nevű civil kezdeményezés kedd estére is tüntetést szervezett Prága központjába Babis lemondását követelve.