A betlehemekre vadásznak Franciaországban a balliberálisok

2019.12.10. 20:01

A Béziers-ben felállított Betlehem kapcsán újra kirobbant, de már évek óta húzódó vita miatt Franciaországban elindult a nagy Betlehem-vadászat, betiltanák a közintézményekben felállított jászlakat, amennyiben azok sértik a vallási semlegességet - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Akcióba léptek Franciaországban a laikus világnézet hívei és az egyház és az állam szétválasztásáról szóló 1905-ös törvény 28-as cikkelyére hivatkozva utánajárnak, hogy az ország közintézményei megfelelnek-e a vallási semlegesség kritériumainak.

A balliberális Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége értesítést küldött az ország minden megyei képviselőjének, emlékeztetve őket arra, hogy a közintézményekben nem szabad betlehemet állítani.

Christian Eyschen, a francia Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetségének alelnöke pozitívan nyilatkozott az akciójukról, elmondása szerint bárhová fordultak, nyertek Béziers polgármestere, a jobboldali Robert Ménard ellen, hiszen még az Államtanács is úgy döntött, hogy betiltja a betlehemi jászol közintézményekben történő felállítását.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Béziers első embere azonban nem hagyta magát és idén újra a városházán állíttatta fel a Betlehemet. A ceremónián több vallás képviselői, többek között muszlimok, zsidók és evangélisták is részt vettek, bizonyítandó, hogy a jászol nem vitát generál, hanem egységet kovácsol.

Idén, csakúgy, mint tavaly, kerekes asztalra kellett állítani Béziers Betlehemét, hogy könnyen eltolhassák máshova, ha vita kerekedne a helyszín kapcsán.

Az igazságszolgáltatás 2017-ben és 2018-ban is azt a döntést hozta, hogy a jászol megsértette az 1905-ös törvényt,

ezért az idén jobban odafigyeltek a Betlehem megalkotói arra, hogy betartsák az Államtanács által előírt kritériumokat.

A polgármester elmondta, hogy az alprefektus küldött neki egy levelet, amelyben emlékeztette a szabályokra.

Robert Ménard válaszolt a levélre, melyet nem kifogásolt a másik fél, ám a francia Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a betlehem közintézményben lett felállítva, szerintük ezzel a polgármester hittérítést végez.

Béziers esete azonban egyáltalán nem egyedi, Auvergne-Rhône-Alpes régióban szintén felállítanak egy betlehemet a helyi önkormányzat előcsarnokában 2016 óta minden évben.

Először betiltották a jászlat, majd Laurent Wauquiez, a régió jobboldali, republikánus elnöke a helyi hagyományokra hivatkozva elérte, hogy maradhasson. Toulouse-ban egy élő Betlehemből volt probléma, amely állítólag nem felelt meg az 1905-ös az egyház és az állam szétválasztásáról szóló törvénynek.

Pierre Juston jogász szerint a vallási jelképek legkisebb mértékű tolerálásának elutasítása oda vezethet, hogy hamarosan el kell távolítani a kereszteket a falvak templomairól is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK