Tizenkilenc évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélte kedden egy szentpétervári katonai törvényszék a 2017. április 3-i szentpétervári metrórobbantás tizenegy vádlottját.

Abror Azimovot a merénylet finanszírozásában találták bűnösnek, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, a tettestársainak zöme pedig húsz évnél többet kapott.

A szentpétervári metróban elkövetett robbantásnak 16 halottja és 102 sebesültje voltForrás: AFP/Ruslan Shamukov

A vádlottak mindegyikével szemben a szabadságvesztés mellett 500 ezertől 800 ezer rubelig (2,4 millió forinttól 3,8 millió forintig) terjedő pénzbírságot is kiszabtak.

A katonai törvényszék egyben jóváhagyta a szentpétervári városvezetés polgári keresetét, amelyben fejenként nagyjából 695 ezer rubel kártérítést követelt a vádlottaktól.

Forrás: AFP/Ruslan Shamukov

A szentpétervári metróban elkövetett robbantásnak

16 halottja és 102 sebesültje volt,

a merénylőt is beleértve. A merénylettel összefüggésben az orosz hatóságok tizenegy közép-ázsiai származású ember ellen emeltek vádat, többségük kirgizisztáni üzbég.

Az öngyilkos merénylőnél két bomba volt, de csak egyet sikerült felrobbantania. Cinkosainál a hatóságok - három nappal a merénylet után - még egy robbanószerkezetet találtak.