Ezer euróra büntettek egy német lakástulajdonost, mert csak németnek akarta kiadni a lakását

Augsburg, bírság, lakáskiadás
Vágólapra másolva!
Diszkrimináció miatt kártérítésre köteleztek kedden Németországban egy lakástulajdonost, mert csak németnek volt hajlandó kiadni az ingatlant. A lakástulajdonosnak ezer eurós kártérítést kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Az augsburgi városi bíróság ítélete szerint a lakástulajdonosnak 1000 euró (335 ezer forint) kártérítést kell fizetnie egy afrikai férfinak, aki pályázni kívánt a lakás bérleti jogára, és származása miatt nem kapott lehetőséget.

A bíróság azt is kikötötte, hogy a tulajdonos nem közölhet többé hirdetést azzal a kitétellel, hogy

A külföldiek hátrányos megkülönböztetése, méghozzá ezzel a nyíltsággal "egyszerűen elfogadhatatlan" - hangsúlyozta német hírportálok beszámolói szerint az ügyben eljáró bíró, Andreas Roth, aki

súlyos bírságot helyezett kilátásba a lakástulajdonosnak, ha nem változtat diszkriminatív magatartásán.

Az illető egy 40 négyzetméteres, egyszobás lakást hirdetett azonnali kiadásra, rezsi nélkül havi 394 euróért. Az Augsburger Allgemeine című lapban közölt hirdetésre telefonon jelentkezett a Burkina Fasóból származó érdeklődő. Elmondása szerint a tulajdonos megkérdezte, hogy külföldi-e, és a válasz hallatán bontotta a vonalat.

A 81 éves tulajdonos, aki több mint 20 lakással rendelkezik, elmondta, hogy

azért választotta a kifogásolt megfogalmazást a hirdetésben, mert a házában egyszer gondja akadt egy török származású kábítószer-kereskedővel.

A bíró erre a kifogásra megjegyezte, hogy "a bűncselekményeket emberek követik el, és nem állampolgárok".

A hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal (Antidiskriminierungsstelle des Bundes) becslése szerint az úgynevezett migrációs hátterű emberek - olyan németországi lakosok, akiknek legalább egyik szülője nem szerzett német állampolgárságot a születésével - nagyjából 70 százaléka tapasztal diszkriminációt lakáskeresés során.