Az FBI egy csaló dossziéja miatt indokolatlanul nyomozott Trump ellen

2019.12.10. 23:13

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rosszhiszeműen járhatott el az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokban - jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden az NBC televíziónak adott interjújában. Közben Jerry Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője kedden jelentették be, hogy hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt. A Fehér Ház szerint a demokraták megalapozatlan és pártos kísérletet tettek az elnök hatalmának aláásására.

William Barr igazságügyi miniszter azt mondta: egyelőre korai volna végleges ítéletet alkotni arról, hogy politikai elfogultság mozgatta-e az FBI vizsgálatát a Donald Trump és kampánycsapata munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszásról a 2016-os elnökválasztás idején.

Hangsúlyozta: a vizsgálat, amelyet Michael Horowitz ellenőrzési főigazgató vezetett, nem tudta kielégítően megmagyarázni az FBI tévedéseit és kudarcait, s ezzel - mint mondta -nyitva maradt az ajtó annak feltételezéséhez, hogy a nyomozó iroda valószínűsíthetően rosszhiszeműen cselekedett. A miniszter megalapozatlannak minősítette az FBI vizsgálatait.

Szerintem az orránál fogva vezették az országot három éven keresztül, egy teljesen mondvacsinált narratíva alapján, amelynek a teljesen felelőtlen sajtó nagy mértékben a híve volt és agyonreklámozott- szögezte le Barr az interjúban.

A miniszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Christopher Steele volt brit hírszerző által Trumpról összeállított, és az FBI által nem ellenőrzött információkat tartalmazó dosszié kifejezetten csalás. Az FBI az ebben a dossziéban foglalt, ellenőrizetlen információkra hivatkozva indíttatta meg a nyomozást Donald Trump és munkatársai ellen, és kért engedélyt Trump egyik munkatársának lehallgatására is.

A John Durham által vezetett - és a Michael Horowitz munkatársaival párhuzamosan vizsgálódó - bizottság munkája vízválasztó lehet majd - mondta. A miniszter szerint e bizottság jelentése várhatóan a tavaszra vagy kora nyárra lesz kész.

John Durham nem a minisztérium belső munkatársa, hanem connecticuti ügyvéd, akit William Barr külön bízott meg vizsgálatok elvégzésével. Az ügyvéd a Horowitz-bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének egyes elemeit kifejezetten bírálta, hozzátéve, hogy az általa irányított munkacsoport sokkal szélesebb körben, és nemcsak az Egyesült Államokon belül, hanem külföldön is vizsgálatokat folytat.

Eközben a demokraták bejelentették, hogy elindítják az impeachment-eljárást Donald Trump ellen. 

A bejelentést a törvényhozók a képviselőházban tették meg, Nancy Pelosi demokrata házelnök jelenlétében. Nadler azt mondta, Trump a törvények felett állónak tekinti magát, de senki, még az elnök sem áll a törvények felett. Szerinte a tét a következő választások tisztasága, és ezért kell most cselekedniük.

Adam Schiff szerint Donald Trump nem hagyott számukra választási lehetőséget, és ha a demokrata törvényhozók nem tesznek semmit, akkor az elnök cinkosává válnak.

A hatalommal való visszaélés vádpontja arra vonatkozik: a feltételezések szerint Donald Trump nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök ellen korrupció gyanújával az ukrajnai üzleti ügyei miatt. A kongresszus akadályozására vonatkozó vádpont azért teszi felelőssé az elnököt, mert megakadályozta egyes munkatársai részvételét az impeachment-eljárás előtti vizsgálatokban.

A két vádpontot a törvényhozók 17 tanú több mint száz óráig tartó meghallgatása után fogalmazták meg. Az igazságügyi bizottság várhatóan még a héten szavaz a vádakról, majd a döntést a ház egésze elé terjesztve, a képviselőház voksol az elnök alkotmányos úton történő felelősségre vonásának, azaz felmentési eljárásának a megindításáról.

Pelosi a bejelentés előtt azt mondta, Donald Trump megpróbálta korrumpálni a soron következő választásokat és az elnök továbbra is veszélyt jelent nemzetbiztonságukra.

Donald Trump: Nadler és a többi demokrata párti politikus is tudja, hogy amit mond, nem igaz

Donald Trump szintén a bejelentés előtt a Twitteren azt írta, semmi rosszat nem tett, a két vádpont kihirdetése után pedig boszorkányüldözésről írt.

Az elnök a bejelentés után több Twitter-bejegyzést is közzétett. Az egyikben Adam Schiff kaliforniai törvényhozót totálisan korrupt politikusnak nevezte, aki szerinte szörnyűséges és csalárd közleményt olvasott fel.

Jerrold Nadler képviselő szavait nevetségeseknek minősítette, és azt írta, hogy maga Nadler és a többi demokrata párti politikus is tudja, hogy amit mond, nem igaz.

Donald TrumpForrás: AFP//Nicholas Kamm

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham közleményben tudatta, hogy az elnök az impeachment-eljárás szenátusi szakaszában, a szenátusban tartandó perben reagál majd a vádpontokra.

Az elnök a hamis vádakkal a szenátusban foglalkozik majd, és arra számít, hogy teljes mértékben tisztázzák majd, mivel semmi helytelent nem tett

- olvasható a közleményben.

Grisham az impeachment-eljárást csaló folyamatnak minősítette, amelyet a demokraták szerinte már Donald Trump hivatali beiktatása előtt fontolgattak.

A demokraták megalapozatlan és pártos kísérletet tettek az elnök hatalmának aláásására. A képviselőházban a demokraták hosszú ideje meg akarják változtatni 63 millió amerikai szavazatát

- mondta.

Sajtótájékoztatót tartott Kevin McCarthy, a képviselőházban kisebbségben lévő republikánusok frakcióvezetője is.

Más országok csodálnak bennünket, mert hiszünk a jogállamban, hiszünk a tisztességes eljárásokban. De nem a Nancy Pelosi által vezetett képviselőházban

– mondta.