Megint százezrek tüntettek a nyugdíjreform ellen Franciaországban

2019.12.10. 19:20

Megint felvonulásos tüntetésekkel tiltakoztak Franciaországban a szakszervezetek a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, miközben hatodik napja folytatódott a közlekedési sztrájk.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 339 ezren, a CGT szakszervezet szerint 885 ezren vettek részt a megmozdulásokban, ez fele annyi mint az első napon, múlt csütörtökön. 

A határozatlan idejű sztrájk meghosszabbításáról naponta döntenek a szakszervezetek, s az előrejelzések szerint szerda estig biztos, de elképzelhető, hogy péntekig folytatódnak a munkabeszüntetések.

A vasutasoknak mintegy harmada, de a mozdonyvezetőknek háromnegyede sztrájkol, emiatt továbbra is a vasúti közlekedésben a legjelentősebbek a fennakadások, a vonatoknak mintegy húsz százaléka közlekedik. A 16 párizsi metróvonalból kilenc továbbra is zárva tart, a többin pedig csak csúcsidőben és szakaszosan közlekednek a szerelvények, az ország nyolc olajfinomítójából pedig hetet eltorlaszoltak a szakszervezeti dolgozók. Így hiába csökkent a sztrájkolók száma, Franciaország gyakorlatilag továbbra is blokád alatt van.

Az elkövetkező napok sorsdöntőek lehetnek a kormány számára, amely nem kíván engedni Emmanuel Macron államfő egyik legfőbb kampányígéretéből, a nyugdíjrendszer megreformálásáról, és a tartósnak ígérkező sztrájkhullám ellenére a parlament elé kívánja terjeszteni a törvénytervezetet.

A tüntetéssorozat kezdete óta először Emmanuel Macron is megszólalt, és magabiztosnak mutatta magát. A reformot elengedhetetlennek nevezte. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a sztrájkolók nem is  a reformok szükségességét, hanem a módját vitatják. Vagyis egyetértenek azzal, hogy a nyugdíjrendszert meg kell változtatni, csak éppen Macron tervezetét tartják rossznak.

A felmérések azt mutatják, hogy miközben a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen támogatják a sztrájkot is, mert úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új nyugdíjrendszerrel, s egyelőre nem világosak a kormány konkrét elképzelései.

A sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek viszont a nyugdíjrendszer pont alapú rendszerré alakítását ellenzik. Ez váltaná fel a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42 féle nyugdíjrendszert. 

A CFDT reformszakszervezet a kormány szerdai bejelentésétől teszi függővé részvételét a további tiltakozó megmozdulásokban.

Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök pártja, a Republikánusok tiktakozik amiatt, mert a kormány egy ilyen fontos törvényjavaslatot megfelelő előkészítés és vita nélkül akar elfogadtatni. Ezért nemzetgyűlési vitát kezdeményeznek a nyugdíjreformról.