Kivégeztek egy terroristát Egyiptomban egy keresztény templom elleni merénylet miatt

Vágólapra másolva!
Végrehajtották a halálos ítéletet kedden Ibrahím Iszmailin, akit azzal vádoltak, hogy köze volt a Mar Mina kopt keresztény templom ellen 2017 decemberében elkövetett merénylethez.
Vágólapra másolva!

Iszmailt és egy másik szélsőségest május 12-én ítélte halálra a kairói büntetőbíróság. Mindketten az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának tagjai voltak - közölte az al-Vatan című helyi lap.

Összesen 11 embert gyanúsítottak az ügyben. Ketten életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, ami Egyiptomban 25 év szabadságvesztésnek felel meg, négyen 10, ketten pedig 1 év börtönre lettek ítélve. Egy embert felmentettek.

A vádhatóság terroristasejt létrehozásával és pénzelésével gyanúsította őket.

2018 novemberében Iszmailt egy másik ügyben is halálra ítélték, mert

2016 májusában részt vett egy rendőrségi kisbusz elleni támadásban, amelyben nyolc rendőrtiszt halt meg.

A 35 éves férfi az egyik legveszélyesebb terroristának számított, aki az utóbbi időben a hatóságok kezére került Egyiptomban.

Az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán településen lévő Mar Mina (Szent Ménász) templom ellen 2017. december 29-én hajtottak végre támadást szélsőségesek, a golyózáporban tízen haltak meg, köztük kilenc kopt keresztény és egy rendőr. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.