Lövöldözés volt kedd reggel az észak-morvaországi Ostrava egyik kórházában, a támadásban hat ember meghalt, három pedig megsebesült - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő, aki azonnal a helyszínre repült.

A lövöldözés az Ostravai Egyetemi Kórház járóbeteg-ellátójában, a traumatológián történt. A rendőrség először azt közölte, hogy a támadásnak négy halálos áldozata van, ezen kívül ketten súlyosan megsérültek. Később azonban Andrej Babis miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy a korábbi két sérült is meghalt - írja a Ct24. 

Megszakítva prágai programját, azonnal Ostravába repült Andrej Babis, csakúgy, mint a cseh belügyminiszter. Jan Hamácek útközben azt mondta a cseh sajtónak, hogy a rendőrség már azonosította a 42 éves elkövetőt, akiegy fegyverrel nyitott tüzet kedd reggel negyed nyolckor az ostravai kórház traumatológiáján a váróteremben várakozókra. A támadó állítólag direkt a betegek nyakára és fejére lőtt közvetlen közelről, majd elmenekült a helyszínről.

Ez egy őrületesen nagy tragédia. Elsősorban szeretném őszinte részvétemet kifejezni a hozzátartozóknak. Nagyon bízom benne, hogy a rendőrség hamarosan elkapja ennek a szörnyű tragédiának az elkövetőjét. Természetesen azonnal lemondtam minden mára tervezett programomat, köztük az észtországi utamat is, és folyamatos kapcsolatban vagyok a belügyminiszterrel, az országos rendőrfőkapitánnyal, és az érintett ostravai kórház igazgatójával is -  írta ki közösségi oldalára Andrej Babis cseh miniszterelnök. A lövöldözés után pár perccel a cseh rendőrség kommandósai a helyszínre vonultak, és rendőrségi helikopterek is részt vettek a támadó utáni hajszában.

A lövöldözésben összesen hat ember meghalt, három pedig megsebesült.Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

A kórházat és a szomszédos egyetem területét is teljesen lezárták, a környéket evakuálták.

A kórház egyik munkatársa elmondta, hogy a dolgozók a kórtermekben rekedtek, és egyelőre nem mehetnek onnan ki.

Mindenki nagyon ideges, sokan az asztalok alá bújtak el, és zokognak - tette hozzá az egyik nővér, aki telefonon nyilatkozott az egyik kereskedelmi tévének. Az egyetem szóvivője közölte, hogy a mai napra felfüggesztették az oktatást. A cseh rendőrség a lövöldözést követő félórában közzé is tette az elkövető fotóját.

Mint kiderült, az 1977-es születésű támadó autóval menekült el a kórház udvaráról, egy ezüst színű Renault Lagunát üldözött az ostravai rendőrség.

A cseh rendőrség Twitter-fiókja által közreadott dátummegjelölés nélküli kép az ostravai egyetemi kórházban 2019. december 10-én elkövetett lövöldözés elkövetőjéről. A fegyveres férfi tüzet nyitott az ostravai kórház járóbeteg-ellátójában, majd autójával elmenekült. A lövöldözésben hat ember meghalt, három pedig megsebesült.Forrás: MTI/EPA/Cseh rendőrség/-

A cseh rendőrség pár perccel 11 óra előtt a Twitter-oldalán jelentette be, hogy

az elkövető autóját több tíz kilométeres autós üldözést követően a rendőrautók körbezárták, de még mielőtt a támadót a rendőrök elfoghatták volna, a kocsijában az fejbe lőtte magát, és a helyszínen meghalt.

A cseh köztársági elnök, Milos Zeman is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és megköszönte a rendőrség és az orvosok munkáját.

Kórházi dolgozók bújnak meg egy rendőrautó mögött az ostravai kórház előtt.Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

 A cseh belügyminiszter, Jan Hamácek kedd délelőtt hivatalosan is megerősítette, hogy

a támadó öngyilkos lett, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lehetett a cseh ámokfutó indítéka.  

Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött. Egy helyi lakos azt nyilatkozta az egyik cseh hírportálnak, hogy az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de állandóan nehezményezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen.

Annyi viszont bizonyos, hogy az ostravai fegyveres ámokfutásban hatan haltak meg, négy férfi és két középkorú nő.

A négy áldozat a helyszínen azonnal meghalt, ketten pedig műtét közben haltak bele súlyos sérüléseikbe. A kórházban történt lövöldözésben három másik személy is megsebesült, az egyikük állapota továbbra is válságos - nyilatkozta Jirí Havrlant kórházigazgató. 

Dolgozók távoznak abból az ostravai kórházból, amelyben lövöldözés történt 2019. december 10-én reggel 7 óra 15 perckor.Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

Kedd délután a Cseh Köztévé hírcsatornáján (CT24) arról számoltak be, hogy az elkövető egy opavai lakos, a 42 éves Ctirad V. volt, aki korábban egy építkezésen dolgozott technikusként. 

A férfi az elmúlt egy hónapban már alig járt be dolgozni, mivel állandóan arra hivatkozott, hogy súlyos beteg, és kénytelen az orvosokat járni. Egyszer panaszkodott is nekem, hogy állítólag nem veszik komolyan a problémáit. Az elmúlt két hétben egyébként Ctirad hivatalosan is betegszabadságon volt - nyilatkozta a cseh hírtévének Ales Zygula, az elkövető volt főnöke. 

A cseh rendőrség kedden délután három órakor a közösségi oldalán közölte, hogy a rendőrségi akció hivatalosan is lezárult, minden környékbeli lakó visszatérhetett az otthonába, Ostravában lassan helyreállt a forgalom is. 

Csehországban négy éve, 2015 februárjában történt hasonló vérengzés. Akkor egy férfi a dél-morvaországi Uhersky Brod egyik vendéglőjében lövöldözött.

Nyolc férfi és egy nő meghalt, a kilencedik halálos áldozat pedig maga a támadó volt, aki végzett magával is.