Terroristák rohamoztak meg egy szállodát a szomáliai fővárosban

Mogadishu, 2019. december 11. Fel nem robbant bombát semmisítenek meg a biztonsági szolgálat tagjai a mogadishui SYL Hotel udvarán 2019. december 11-én. A mogadishui elnöki rezidencia közelében levő szállodát előző nap ért terrortámadásban legkevesebb tíz ember életét vesztette, tizenegy megsebesült. A népszerű SYL Hotelt a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái rohamozták meg, a biztonsági erők hétórás tűzpárbaj során végeztek az öt támadóval. A lövöldözésben két katona és három civil halt még meg. MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame
Vágólapra másolva!
A szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái megrohamoztak egy szállodát kedden a mogadishui elnöki rezidencia közelében.
Vágólapra másolva!

A szomáliai rendőrség közlése szerint három támadóval az elnöki rezidencia előtt, és további kettővel a hotel előtt végeztek a szélsőségesekkel vívott majdnem kétórás tűzpárbajban. Húsz embert, köztük kormánytisztviselőket sikerült kimenteni a szállodából.

Szemtanúk heves fegyverropogásról és robbanásokról számoltak be.

Egy kormányzati szóvivő szerint a hotel biztonsági személyzetének több tagja is meghalt.

A támadók a biztonsági erők egyenruháit viselve álcázták magukat.

Az al-Shabaab a terrorista csoportot támogató Andalus rádióadó révén elismerte, hogy a támadást a tagjai követték el. Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője azt állította, hogy harcosaik behatoltak a szálloda területére.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a mostani támadás eltér a szélsőségesek korábbi merényleteitől, amelyekben autókba rejtett bombákat használtak az erősen őrzött létesítmények védelmének áttörésére a harcosaik rohamát megelőzően.

Jelen esetben azonban csak gyalogosan támadó szélsőségesek voltak, ami új taktikai fogás lehet.

Szomáliai tisztségviselők szerint az új biztonsági intézkedések, így a Mogadishuban berendezett ellenőrzőpontok megnehezítik a terroristák dolgát, és gyalogszerrel kénytelenek támadni.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a kelet-afrikai országban civilek és katonai célpontok ellen. A Szomália déli és középső részén több körzetet felügyelő al-Shabaab célja, hogy megdöntse a mogadishui kormány hatalmát.