Ursula von der Leyen: Mindenkinek harcolnia kell az antiszemitizmus ellen

2019.12.10. 21:11

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az antiszemitizmus mérgező a társadalom számára, ezért mindenkinek harcolnia kell ellene. Ursula von der Leyen Brüsszelben, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) és az Európai Parlament antiszemitizmus elleni munkacsoportja szervezésében tartott konferencián vett részt kedden.

Ursula von der Leyen beszédében azt mondta, a zsidó közösségek ellen elkövetett támadások mindannyiunk ellen elkövetett támadások, ezért az Európai Bizottság fokozott küzdelmet fog folytatni az antiszemitizmus ellen, és erősebb támogatást nyújt a zsidóságnak.

Ursula von der LeyenForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az október elején a németországi Halléban elkövetett, két halálos áldozattal járó, antiszemita indíttatásból elkövetett támadásra utalva a bizottság elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy szinte minden nap követnek el támadásokat a zsidók ellen Európában, és ezek száma egyre növekszik.

Mindez olyan légkört teremt, amelyben a zsidók már nem érzik magukat biztonságban, és kételkedni kezdenek saját jövőjüket illetően Európában. A zsidóság nélkül nincs Európa

- mondta a politikus.

Ursula von der Leyen azt is mondta, hogy Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos lesz az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős koordinátora. Munkáját tapasztalt szakértőkből álló csoport fogja segíteni, hogy sikeresen hangolják össze az antiszemitizmus elleni fellépést Európában.