30 éve nem látott siker kapujában áll Boris Johnson

vote election politics Horizontal
Britain's Prime Minister Boris Johnson prepares a pie at the Red Olive kitchen in Derby, central England on December 11, 2019 while on the campaign trail. - Britain will go to the polls tomorrow to vote in a pre-Christmas general election. (Photo by Ben STANSALL / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Stabil, három évtizede nem látott többséget szerezhet a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott választáson Nagy-Britanniában. A kampányt teljes mértékben a Brexit kérdése határozta meg, más témák nem nagyon kerültek napirendre, és mindez a konzervatívok esélyeit növelheti. Johnson mindezek ellenére szavazásra buzdít, mivel szerinte egyáltalán nem lehet kizárni, hogy nem szereznek többséget a konzervatívok, így pedig borulhat az egész kilépési folyamat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A voksolás legfontosabb tétje, hogy milyen lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonya a jövőben. Bár a kampányban értelemszerűen a bevándorláson és az éghajlatváltozáson át az egészségügyig minden téma előkerült, de mégis a kilépés mikéntje számít a legfontosabb témának.

Boris Johnson miniszterelnök sajátos módon mutatta be ígéretét, miszerint kilépteti a briteket az Európai Unióból. Egy teherautóval egy olyan falat tört át, amin az szerepelt, hogy a brexit-folyamatot le kell zárni.

A kormányfő ezután körútra indult az országban: személyesen szállított ki tejet és narancslevet a lakosoknak.

– mondta a hivatalban lévő miniszterelnök, Boris Johnson.

Boris Johnson kormányfő célja, hogy a brexit-folyamatot végre lezárják Forrás: AFP/Ben Stansall

Többséget szerezhetnek a konzervatívok

A legfrissebb felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat a parlamenti választás után, de a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent az eggyel korábbi hasonló felmérés óta. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov által a Sky News brit hírtelevízió megbízásából elvégzett, nem hagyományos mérési modell alapján készült vizsgálat szerint

a Johnson vezette Konzervatív Párt jelenleg a voksok 42,6 százalékát szerezné meg, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 33,8 százalékot kapna.


A YouGov számításai szerint a mostani eredmény azt jelentené, hogy a Konzervatív Pártnak az új alsóházban

339 képviselői helye lenne, 22-vel több, mint az előző, 2017-ben tartott, szinten előrehozott választás után.

Az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámához képest a konzervatívok e modell alapján 28 fős többségben lennének.

1987 óta a legjobb eredmény jöhet

A mandátumok száma alapján ez lenne a Labour legrosszabb választási teljesítménye 1983 óta - áll a YouGov elemzésében. A november végén elvégzett előző vizsgálat még 359 fős tory frakciót és 68 fős konzervatív többséget jelzett.

A cég szerint ugyanakkor a konzervatívok a most valószínűsített frakciólétszámmal is a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A YouGov a mostani felméréshez ugyanazt a modellt használta, amellyel a 2017-es választások előtt pontosan megjósolta, hogy egyik párt sem szerez abszolút többséget.

A YouGov hangsúlyozza ugyanakkor a mostani felméréshez fűzött elemzésében, hogy a vizsgálat csak a jelenleg legvalószínűbb eredményt mutatja egy meglehetősen széles hibahatáron belül, és egyáltalán nem zárható ki, hogy végül az új alsóházban sem lesz abszolút többsége egyik pártnak sem.

Egyelőre úgy tűnik, meglesz a többsége a konzervatívoknak Forrás: AFP/Ben Stansall

Johnson szavazásra bíztat

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Boris Johnson, kijelentve:

Johnson szerint "nagyon szoros a küzdelem", a Konzervatív Pártnak minden szavazatra szüksége van, mivel a konzervatív többség egyetlen lehetséges matematikai alternatívája az, hogy az új parlamentben sem lesz egyértelmű többsége senkinek.

Johnson esélyeit nagyban növeli, hogy a britek 41 százaléka szerint ő lesz az ország következő kormányfője,

míg Corbynt csak a britek 24 százaléka várja kormányfőnek.

Johnson szerint

A brit miniszterelnök szerint ennek "politikai és gazdasági katasztrófa" lenne a következménye.

Jeremy Corbyn nem túl vonzó alternatíva Forrás: AFP/Oli Scarff

Corbyn nem vonzó alternatíva

Kiszelly Zoltán politológus szerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője nem kínál vonzó alternatívát a konzervatívokkal szemben, és ez csökkenti esélyeit a brit választáson. A politológus azt mondta, hogy Jeremy Corbyn újra akarja tárgyalni a brexitről szóló megegyezést, ez azonban csak tovább odázná a kilépési folyamatot.

- tette hozzá. Kiszelly Zoltán a brit miniszterelnök "titkos tartalékának" nevezte, hogy a Munkáspárt kilépéspárti szavazói emiatt rá voksolhatnak majd.

Nagyot szigorítanának a bevándorláson a konzervatívok

A kampány másik fő témája a bevándorlás volt. Éppen ezért a konzervatívok

A Konzervatív Párt, ha többséget szerez, száz napon belül törvényt alkot a részleteiben már korábban ismertetett új, ausztrál típusú pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási törvényről. Ennek alapján a kormány egységes, tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a Brexit után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.