Stabil, három évtizede nem látott többséget szerezhet a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott választáson Nagy-Britanniában. A kampányt teljes mértékben a Brexit kérdése határozta meg, más témák nem nagyon kerültek napirendre, és mindez a konzervatívok esélyeit növelheti. Johnson mindezek ellenére szavazásra buzdít, mivel szerinte egyáltalán nem lehet kizárni, hogy nem szereznek többséget a konzervatívok, így pedig borulhat az egész kilépési folyamat.

Csütörtökön előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A voksolás legfontosabb tétje, hogy milyen lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonya a jövőben. Bár a kampányban értelemszerűen a bevándorláson és az éghajlatváltozáson át az egészségügyig minden téma előkerült, de mégis a kilépés mikéntje számít a legfontosabb témának.

Boris Johnson miniszterelnök sajátos módon mutatta be ígéretét, miszerint kilépteti a briteket az Európai Unióból. Egy teherautóval egy olyan falat tört át, amin az szerepelt, hogy a brexit-folyamatot le kell zárni.

A kormányfő ezután körútra indult az országban: személyesen szállított ki tejet és narancslevet a lakosoknak. Nagyon kritikus ponthoz értünk, igazán szoros a küzdelem. Azt üzenem mindenkinek, hogy nagyon is sok az esély arra, hogy csütörtökön egyik párt sem szerzi meg a többséget. Ez további sodródáshoz, késedelemhez, az ország megbénulásához vezetne. Nem akarok most arról a katasztrofális gazdaságpolitikáról beszélni, amit Corbyn vagy McDonnel meghirdetett. Fantasztikus tervünk van ennek az országnak, véghez tudjuk vinni a brexitet. Készen állunk. Van egy megállapodásunk, ami készen áll. Tegyük hát meg, amit meg kell tenni, és lépjünk tovább

– mondta a hivatalban lévő miniszterelnök, Boris Johnson.

Boris Johnson kormányfő célja, hogy a brexit-folyamatot végre lezárjákForrás: AFP/Ben Stansall

Többséget szerezhetnek a konzervatívok

A legfrissebb felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat a parlamenti választás után, de a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent az eggyel korábbi hasonló felmérés óta. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov által a Sky News brit hírtelevízió megbízásából elvégzett, nem hagyományos mérési modell alapján készült vizsgálat szerint a Johnson vezette Konzervatív Párt jelenleg a voksok 42,6 százalékát szerezné meg, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 33,8 százalékot kapna.
A YouGov számításai szerint a mostani eredmény azt jelentené, hogy a Konzervatív Pártnak az új alsóházban 339 képviselői helye lenne, 22-vel több, mint az előző, 2017-ben tartott, szinten előrehozott választás után.Az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámához képest a konzervatívok e modell alapján 28 fős többségben lennének.

1987 óta a legjobb eredmény jöhet

A mandátumok száma alapján ez lenne a Labour legrosszabb választási teljesítménye 1983 óta - áll a YouGov elemzésében. A november végén elvégzett előző vizsgálat még 359 fős tory frakciót és 68 fős konzervatív többséget jelzett. A cég szerint ugyanakkor a konzervatívok a most valószínűsített frakciólétszámmal is a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.A YouGov a mostani felméréshez ugyanazt a modellt használta, amellyel a 2017-es választások előtt pontosan megjósolta, hogy egyik párt sem szerez abszolút többséget.

A YouGov hangsúlyozza ugyanakkor a mostani felméréshez fűzött elemzésében, hogy a vizsgálat csak a jelenleg legvalószínűbb eredményt mutatja egy meglehetősen széles hibahatáron belül, és egyáltalán nem zárható ki, hogy végül az új alsóházban sem lesz abszolút többsége egyik pártnak sem.

Egyelőre úgy tűnik, meglesz a többsége a konzervatívoknakForrás: AFP/Ben Stansall

Johnson szavazásra bíztat

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Boris Johnson, kijelentve: abszolút nem tekinthető eldöntött ténynek, hogy a konzervatívok többségi kormányt alakíthatnak a csütörtöki választás után. Johnson szerint "nagyon szoros a küzdelem", a Konzervatív Pártnak minden szavazatra szüksége van, mivel a konzervatív többség egyetlen lehetséges matematikai alternatívája az, hogy az új parlamentben sem lesz egyértelmű többsége senkinek. Johnson esélyeit nagyban növeli, hogy a britek 41 százaléka szerint ő lesz az ország következő kormányfője, míg Corbynt csak a britek 24 százaléka várja kormányfőnek.

Johnson szerint egy ilyen helyzetben Jeremy Corbyn és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és határozottan brexit-ellenes Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője koalícióra lépne és megakadályozná a brexit végrehajtását.A brit miniszterelnök szerint ennek "politikai és gazdasági katasztrófa" lenne a következménye. 

Jeremy Corbyn nem túl vonzó alternatívaForrás: AFP/Oli Scarff

Corbyn nem vonzó alternatíva

Kiszelly Zoltán politológus szerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője nem kínál vonzó alternatívát a konzervatívokkal szemben, és ez csökkenti esélyeit a brit választáson. A politológus azt mondta, hogy Jeremy Corbyn újra akarja tárgyalni a brexitről szóló megegyezést, ez azonban csak tovább odázná a kilépési folyamatot. Ezzel szemben Boris Johnson, a konzervatív párti miniszterelnök egy második brexit-népszavazássá tette a választást, mert azt mondja, ha rá szavaznak, a kilépésre szavaznak- tette hozzá. Kiszelly Zoltán a brit miniszterelnök "titkos tartalékának" nevezte, hogy a Munkáspárt kilépéspárti szavazói emiatt rá voksolhatnak majd.

Nagyot szigorítanának a bevándorláson a konzervatívok

A kampány másik fő témája a bevándorlás volt. Éppen ezért a konzervatívok a tervezett új, mindenkire egységesen érvényes bevándorlási szabályozás törvénybe iktatását és a súlyos bűncselekmények, köztük a terrorcselekmények büntetési tételeinek jelentős szigorítását ígérték.

A Konzervatív Párt, ha többséget szerez, száz napon belül törvényt alkot a részleteiben már korábban ismertetett új, ausztrál típusú pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási törvényről. Ennek alapján a kormány egységes, tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a Brexit után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.