Lövöldözés volt Jersey Cityben, hatan meghaltak

2019.12.11. 04:14

Lövöldözés tört ki kedden este a New York városához közeli Jersey Cityben, hatan meghaltak és többen megsebesültek.

A lövöldözés a város temetőjében kezdődött, ahol a rendőrök gyanúsnak találtak két férfit, és igazoltatták őket. A férfiak fegyvert rántottak, az egyik rendőrt agyonlőtték, a másikat megsebesítették, majd elmenekültek.

A lövöldözés a város temetőjében egy igazoltatást követően kezdődött, majd az elkövetők egy boltban barikádozták el magukatForrás: MTI/EPA/Justin Lane

Később egy boltban barikádozták el magukat. Több mint egyórás tűzharc kezdődött, amelynek végeztével a rendőrök öt holttestet találtak a boltban, köztük volt a két feltételezett temetői rendőrgyilkos is.

A környéket, ahol több iskola is található, átmenetileg lezárták.

Nincs terrorizmusra utaló jel

Michael Kelly, Jersey City rendőrfőnöke kedden este sajtóértekezleten erősítette meg, hogy "nincs terrorizmusra utaló jel".

Elmondta, hogy a tűzharcban két másik rendőrt is meglőttek, de ők szerencsére csak könnyebb sérülést szenvedtek. A rendőrség megkezdte a nyomozást, részben az elkövetők személyének és hátterének, részben pedig lehetséges indítékaiknak a feltárására. A nyomozásba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott.

A meggyilkolt rendőrről a város polgármestere, Steven Fulop is megemlékezett. A Twitteren azt írta: a 40 éves Joseph Seals "nagyszerű rendőr és öt gyermeket nevelő nagyszerű apa volt".

Célzottan adhatták le a lövéseket

Steven Fulop Jersey City polgármestere kedden késő este tett ki egy bejegyzést Twitter-oldalára, mely szerint az elkövetők célzottan adták le lövéseiket a kóser boltra, ahol három embert megöltek - írja a Foxnews.

Hozzátette, hogy elővigyázatottságból fokozott rendőri jelenlétre számíthat a zsidó közösség az elkövetkező napokban, hetekben. 

A polgármester posztjában arról nem írt, hogy antiszemita gyűlölet-bűncselekményként kezelik-e az ügyet.

A bejegyzés kommentelői szóvá teszik, hogy a városvezető miért nem fogalmaz egyértelműen és választ várnak arra, hogy kik voltak az elkövetők, mi volt a motivációjuk és egyáltalán hogyan történhetett ez meg?

New York állam törvényhozásának képviselője, Simcha Eichenstein szóba hozta, hogy fogalmazhatott volna egyértelműbben is Fulop, valamint hogy a polgármester gondoskodjon a választópolgárok védelméről.

New York City polgármestere, Bill de Blasio Twitteren azt írta:"Fulop kijelentette, hogy a mai esemény egy szándékos támadás volt a zsidó közösség ellen".Bill de Blasio emiatt intézkedéseket sürgetett a rendőrségnél a zsidó közösség védelmében.