Nem élt még meg Szlovákia az eperjesihez fogható tragédiát és tűzoltói beavatkozást. Az első másodpercekben érvényét vesztette az összes tűzbiztonsági intézkedés - nyilatkozta kedden Pavol Nereca, a szlovák Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) országos főparancsnoka. Jana Morávková a tűzoltóság tűzmegelőzési részlegének munkatársa hozzátette, hogy sehol nem létezik olyan középület, amelyet robbanásbiztosra terveztek volna.

Pavol Nereca elmondta, hogy az első tűzoltóegység már öt percen belül a helyszínen volt, később pedig több tucat kollégája vett részt az oltásban, és a mentési munkálatokban. Közvetlenül a bejáratnál hatalmas lángokkal égett a tűz, amit nyilvánvalóan a gázrobbanás okozott. Számos parkoló autó akadályozta a munkánkat. Nagy tömbök szakadtak és hullottak le az épületről. Három és fél tonnás betondarabok hevertek szana-szét a panelház körül – ezeket már Peter Bartos, az egyik tűzoltóegység vezetője mondta, aki a helyszínen írányította az embereit. Hozzátette: miután a tűzoltók beléptek az épületbe, azzal szembesültek, hogy a lépcsőház nagy része leszakadt, már a legalsó szinten is a megmaradt részt rengeteg törmelék torlaszolta el.

Az eperjesi panelházat ért gázrobbanásnak és az azt követő tűznek eddig hivatalosan összesen 7 áldozata volt, javarészt a 11. és 12. emeleten élő idős emberek. Köztük a fotón látható (bekarikázva) nyugdíjas férfi, aki szintén nem élte túl a tragédiát.Forrás: HaZZ

A beavatkozás során Bronto magasságtechnológiai berendezéseket alkalmaztunk, de a nem megfelelő körülmények nagyban nehezítették, és veszélyessé tették a használatát. Az erős szél, és a jeges eső miatt sajnos nem volt lehetséges, hogy a lakók a tűzoltólétrán másszanak le az épületből- mondta Peter Bartos. A tűzoltók reagáltak a sajtóban megjelent, a mentőhelikopterrel kapcsolatos kritikákra is. A helikopter még nagyobb kárt okozhatott volna, ugyanis a rendőrségi drón felvételein az látszott, hogy leszakadt panelek és pléhdarabok vannak a tetőn. A helikopter keltette rezgés miatt ezek leszakadhattak volna, ami veszélyeztette volna a tűzoltók testi épségét is- tette hozzá Bartos.

A tűzoltók munkáját nagyban nehezítette, hogy a robbanás következtében leszakadt a lépcsőház, így nem tudtak bejutni az épületbe.Forrás: HaZZ

Mint arról az Origón is beszámoltunk, december 6-án, múlt pénteken hatalmas erejő gázrobbanás történt egy eperjesi lakótelep 12 szintes panelházában. A katasztrófa hét halálos áldozatot követelt, egy idős nő eltűnt, és mintegy 40-en megsérültek. Több környező ház lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat, azóta csak néhányan térhettek haza a Kelet-szlovákiai Eperjesen.