Odesszai iskolatűz: házi őrizetbe vették az iskola igazgatónőjét

2019.12.11. 16:04

Az odesszai bírósága házi őrizetbe helyezte annak a középiskolának az igazgatóját, amiben egy hete súlyos tűzvész volt - írta szerdán a Dumszkaja odesszai hírportál. A tragédiában tizenkét ember halt meg.

Ljubov Kocserha igazgatónőnek elektronikus karperecet kell viselnie. A hatóságok egyelőre hivatali mulasztással gyanúsítják, amiért öt év börtönbüntetés is kiszabható rá. A szakértői vizsgálatok alapján azonban megvádolhatják még a tűzrendészeti szabályok megszegésével is, amiért akár nyolc év szabadságvesztést is kaphat.

Amikor felcsaptak a lángok, több mint négyszázan voltak az iskolában.Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

Mint ahogy azt korábban az Origo is megírta az odesszai gazdasági, jogi és vendéglátóipari szakközépiskolában múlt szerdán tört ki a tűz, amely gyorsan terjedt tovább, és végül mintegy négyezer négyzetmétert borított lángokba. Az iskola mellett a történelmi épület még 19 más intézménynek, szervezetnek is helyt adott, köztük Ukrajna tengerbiológiai kutatóintézetének. Amikor felcsaptak a lángok, több mint négyszázan voltak az iskolában.

Az eddigi adatok szerint a tűzben tizenketten haltak meg - köztük legalább két 16 éves diák és egy tűzoltó, valamint a tengerbiológiai intézet igazgatója -, több mint 30-an sérültek meg, és 4 személyt még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Korábbi sajtóhírek szerint nem volt fűtés az iskolában, ezért több helyiségben elektromos olajradiátorokat használtak. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a tűzriasztó nem jelzett, ami miatt az épületben lévők késve észlelték a tüzet, így sokan már nem tudták elhagyni az épületet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK