Vulkánkitörés: több mint száz négyzetméter bőrt várnak a megégett turisták kezeléséhez

2019.12.11. 15:17

Mintegy 1,2 millió négyzetcentiméter, nagyjából 120 négyzetméter bőrt rendel az USA-ból Új-Zéland, hogy a hétfői vulkánkitörés megégett betegeit kezelni tudja - írja a Sky News.

Mint ahogy korábban az Origo megírta, a megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt nem tudják kihozni annak a nyolc turistának a holttestét, akik a feltételezések szerint nem élték túl a hétfői vulkánkitörést.

Országszerte hat kórházban összesen 27 embert kezelnek égési sebekkel, 23-an kritikus állapotban vannak. 

Több olyan beteg van, aki testfelületének 95 százalékában megégett.Ilyen jellegű sérülésből egyszerre ennyi még nem volt Új-Zélandon.

Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én.Forrás: MTI/AP/New Zealand Herald/George Novak

Az égési sérülések mellett a turisták tüdejét a kitörő mérges gázok is károsították, a sebészeket mindez gyors munkára kényszeríti - mondta Peter Watson, a Manukau megyék egészségügyi körzet vezető tisztségviselője.

Tíz ausztrál sérültet a következő 24 órában hazaszállítanak, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi.

Az USA-ból most több mint száz négyzetméterniy bőrt várnak, hogy a bőrátültetéseket zavartalanul elvégezzék. A turisták többsége 40-50 százalékos égési sérülést szenvedett, 22 embert pedig légúti sérülésekkel kezelnek, ők továbbra is lélegeztetőgépen vannak. 

John Kenealy, a Middlemore kórház sebészeti és perioperatív szolgálatának igazgatója szerint a műtőkben éjt nappallá téve dolgoznak a sérültek ellátásán.

A hétfői vulkánkitörés következtében a szigeten nyolc embert tartanak nyilván eltűntként, akik feltehetőleg meghaltak, de a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült megtalálnia és elszállítania a folyamatos földlökések miatt.

A szigetről evakuáltak közül öten meghaltak, egy személy kedden halt bele sérüléseibe egy aucklandi kórházban. Szerdán pedig még két sérült halt meg az aucklandi és a hamiltoni kórházakban.
Bruce Bird rendőrfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: 47-en voltak a szigeten vagy annak közelében, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. A halottak, eltűntek és sérültek többsége ausztrál állampolgár, a többiek új-zélandiak, amerikaiak, németek, kínaiak, britek és malajziaiak.

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség szerint a 2016-os kitörés óta nem látott mértékben megsűrűsödtek a földlökések. A kutatók szerint 40-60 százalék a valószínűsége egy újabb kitörésnek 24 órán belül, de az 50 kilométerre található Északi-szigetet nem fenyegeti komoly veszély.