Már úton van Csehországból Eperjesre az a gép, amelynek segítségével le lehet bontani a kigyulladt eperjesi panelház felső emeleteit – írja a Parameter.

Múlt hét pénteken gázrobbanás volt egy 12 emeletes panelházban Eperjesen, amelyben hét ember meghalt, egy pedig eltűnt. Most Csehországból érkezik egy munkagép a tragédia helyszínére, hogy az épület felső szintjeit biztonságosan le tudják bontani. 

„Azért kell csehországból hozni a gépet, mert sajnos Szlovákiában és sehol másutt a közelben nincs olyan, 67 méteres karú berendezés, amely alkalmas lenne erre a munkára. A házhoz pedig tilos ennél közelebb menni, mert összeomolhat. Ez az egyetlen olyan gép, amelynek elég hosszú a karja ahhoz, hogy biztonságosan el lehesen vele végezni a bontást úgy, hogy az embereknek az épület közelébe se kelljen menniük" – mondta Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere a képviselő-testület szerdai ülésén.

Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Mivel nagyméretű rakományról van szó, a cseh rendőrség kíséri a határig. „A szlovák fél pedig ezután gondoskodik arról, hogy a gép biztonságosan és időben megérkezzen a helyszínre. Ugyanakkor kapcsolatban vagyunk a statikai szakértőkkel is, hogy megállapítsuk, csak a felső emeleteket kell-e lebontani, vagy az egész épületet. Megrongálódott ugyanis az egész szerkezet, leszakadtak a lépcsők, ha fel akarjuk újítani a házat, az nagyon sokba fog kerülni. Tárgyalnunk kell a biztosítótársaságokkal is" – mondta Turčanová.

A város egymillió euró támogatást kapott a kormánytól, amit az épület stabilizálására fognak fordítani. Ha szükséges, a kormány kész további támogatást nyújtani. Mellette a bankszámlán, amelyet a város a tragédia után nyitott, keddre már több mint 2,2 millió eurót adományoztak. Szerdán az eperjesi önkormányzati képviselők jóváhagyták azt a javaslatot, amelynek alapján segélyeket utalnak ki a tragédiában érintett embereknek.

Forrás: Facebook

A polgármester elmondta, ha a panelház lakói úgy döntenek, hogy ugyanazon a helyen akarnak élni, a város tiszteletben tartja a döntésüket. „Ők a lakások tulajdonosai, mi nem dönthetünk helyettük. A városnak az a dolga, hogy segítségükre legyen ebben a nehéz helyzetben, és Eperjes vezetése meg is tesz minden tőle telhetőt" – fogalmazott Turčanová.