Tűz ütött ki az orosz Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozón, két ember eltűnt

Admiral Kuznyecov hadihajó
Az Admiral Kuznyecov Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója.
Vágólapra másolva!
Kigyulladt az orosz haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozója javítási munkálatok közben, a balesetben legkevesebb tizenketten megsérültek, hárman pedig eltűntek.
Vágólapra másolva!
Az Admiral Kuznyecov Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója. Forrás: wikipédia

Kigyulladt az orosz Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó csütörtökön, a tűz a felső fedélzet első energiarekeszében keletkezett.

A sérültek többsége füstmérgezést kapott. Tíz embert kórházban ápolnak, egyikük fejsérülést szenvedett, állapota súlyos. A sérültek közül ketten tengerészek.

Az Admiral Kuznyecov az orosz haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozója, melyen éppen javítási munkálatokat végeztek a murmanszki kikötőben.A tűz hírügynökségi jelentések szerint a felső fedélzet első energiarekeszében keletkezett, és a lángok hegesztési biztonsági előírások megszegése miatt harapózhattak el mintegy 600 négyzetméteren.

A tűz kitörésekor mintegy 400 munkás tartózkodott a fedélzeten, mindannyiukat evakuálták.

Alexei Rakhmanov az Egyesült Hajógyártó Vállalat vezére megerősítette az Interfaxnak, hogy a tüzet emberi mulasztás okozta.

Korábban is történtek balesetek a felújítás során

A Kuznyecov az egyetlen orosz repülőgép-hordozó. A hajón 2017 óta végeznek javításokat, de nem ez az első baleset a felújítása során: tavaly október végén Murmanszkban elsüllyedt a világ egyik legnagyobb, PD-50-es típusú úszódokkja, amelyben éppen a nehézcirkálót javították. A szerencsétlenségben négy ember megsérült, egynek pedig nyoma veszett. A hadihajó éppen távozott a dokkból, amikor áramkimaradás történt, és a svéd építésű PD-50-es ciszternái megteltek vízzel. A baleset idején mintegy 60 munkás tartózkodott az úszódokkon. Öten közülük a vízbe estek, négyüket sikerült kimenteni. Ledőlt két toronydaru is, egyikük megrongálta a repülőgép-hordozó felszállópályáját.

A nehézcirkálót 1985-ben bocsátották vízre, és 1990-ben állították hadrendbe. A hadihajó 305 méter hosszú, repülőfedélzetének szélessége 72 méter, teljes vízkiszorítása 59 ezer tonna. A járművet Granyit típusú manőverező robotrepülőgépekkel fegyverezték fel, amelyeket 12, a hajó orr-részében, a fedélzet alatt található indítóállásról lőnek ki.

A hajó 30 MiG-29K/KUB és Szu-33-as típusú harci repülőgépet, továbbá Ka-52K típusú csapásmérő, valamint Ka-27 és Ka-29 tengeralattjáró-elhárító helikopterek szállítására alkalmas. A nyugati szaksajtó által elavultnak tartott Admiral Kuznyecov részt vett a szíriai hadműveletben, ahol két repülőgépet veszített a fedélzeti fékezőrendszer meghibásodása miatt.

A nehézcirkáló 2017-ben elkezdett, és a tervek szerint legalább 2020-ig tartó felújítása 40 milliárd rubelbe (187 milliárd forint) kerül. A hajó összes elektromechanikus berendezését átszerelik, beleértve a hajtóművet is. Korszerűsítik az Admiral Kuznyecov légierőt kiszolgáló rendszerét is.