Átült Matteo Salvini pártjába néhány kormánypárti szenátor

2019.12.13. 14:49

A bevándorlásellenes Matteo Salvini vezette Liga frakciójába ült át pénteken az Öt Csillag Mozgalom (M5S) három felsőházi tagja, tovább gyengítve a belső válsággal küzdő kormánypártot. Luigi Di Maio, az M5S vezetője árulásnak nevezte átülésüket, míg Salvini úgy reagált, a kormány helyett az ellenzéket választó szenátorok előtt nyitva a Liga kapuja.

Luigi Di Maio "marhavásárról" beszélt a közösségi oldalán közölt felháborodott videóban.Mondják meg, mennyi az M5S szenátorainak kilónkénti ára! - mondta Di Maio, aki szerint az "árulók" annak az oldalára álltak át, akitől nagyobb hasznot remélnek.

Az M5S politikai vezetője jogi ellenlépéssel fenyegetett, és azonnal figyelmeztette pártja többi parlamenti tagját, hogy nem hagyja következmények nélkül, ha más is "pártkabátot" vált.

A Liga soraiba átülő három szenátor, Ugo Grassi, Francesco Urraro és Stefano Lucidi hangoztatta, hogy nem ők változtatták meg nézeteiket, hanem az M5S tért el eredeti céljaitól. Ugo Grassi úgy vélte, a polgári mozgalomból párttá lett M5S-ben a közvetlen demokrácia feledésbe veszett, s minden döntést Di Maio és bizalmasai hoznak meg "abszolút elszigeteltségben".

Az átpártoló szenátorok szerint az M5S a széthullás szélére jutott, és a párt legalább húsz további parlamenti tagja mérlegeli az átülést más frakcióba. A Liga forrásai szerint kevesebben, talán még hatan hagyhatnák el az M5S sorait. Sajtóelemzések szerint nem kizárt, hogy az M5S elégedetlen parlamenti tagjai önálló frakciót alakítanak.

A történtekre reagálva Giuseppe Conte miniszterelnök úgy vélte: téved, aki Salvinihez áll át, mert évekig várhat, mielőtt kormányra kerül.

Matteo Salvini válaszként ironikusan megjegyezte, nem érti, miért aggódik a miniszterelnök, ha szerinte az ellenzékhez átállt szenátorok úgyse kerülnek ismét kormányra. Salvini hozzátette, Conte és Di Maio árulta el választóit, amikor a baloldali Demokrata Párttal (PD) maradtak kormányon.

Matteo Salvini szerint Conte és Di Maio árulta el a választóitForrás: AFP/Tiziana Fabi

Az M5S tavalyi parlamenti választásokon szerzett szenátusi mandátumainak száma így 101-re csökkent.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK