Kilenc embert őrizetbe vettek és másik nyolc után körözést adtak ki az albániai hatóságok az 51 életet követelő november 26-i 6,4-es erősségű földrengésben összedőlt épületek épületbiztonsági előírásainak megszegése miatt gyilkosság, illetve hivatali visszaélés gyanújával - közölte az albán rendőrség szombaton.

A jelentős károkkal is járó földrengést követően az albán hatóságok egy különleges nyomozói csoportot bíztak meg a szerencsétlenségben megrongálódott házak állapotának felmérésével.

Túlélőket keresnek a romok között mentők Durresben november 26-án, miután 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részénForrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Az ügyészség és a rendőrség szerint a károkat szenvedett ingatlanokat az előírások és egyéb szabványok mellőzésével építhették.Az albán rendőrség szerint a körözött személyek közül egyesek röviddel a földrengést követően feltehetőleg elhagyták az országot.

51 halott, 2000 sérült

A tájékoztatás szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett személyek közül ketten két durresi szálloda tulajdonosai. A hotelek összeomlottak a földrengésben, összesen négy ember életét oltva ki. Egy harmadik gyanúsított személy egy rendőrségi üdülő menedzsere. Ebben a létesítményben egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő vesztette életét a romok alatt.

November végi hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a földrengésben. Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát. A halottak mellett mintegy kétezren megsérültek.

Új törvényt akar az albán vezetés

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy

sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát.

Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat figyelmen kívül hagyó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.