Megállíthatatlanul erősödik a belga bevándorlásellenes párt

BELGAPOLITICS ELECTIONS VERKIEZINGEN BUREAU DE PARTI PARTIJBUREA parties Horizontal
Vlaams Belang's chairman Tom Van Grieken gives a press conference on May 27, 2019 in Brussels, one day after regional, federal and European elections. (Photo by BRUNO FAHY / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Több mint 10 százalékkal növelte támogatottságát a májusi szövetségi parlamenti választások óta Belgiumban a Tom Van Grieken vezette Flamand Érdek (VB) nevű nacionalista párt, amely elutasítja a bevándorlást, és amely szerint a multikulturális társadalom okozza az ország legfőbb problémáit. Ha most hétvégén tartanának választásokat, a VB 27,3 százalékkal hatalmas győzelmet aratna Flandriában, míg az ügyvezető kormányban koalíciós partnerként szereplő liberálisok a voksok 10 százalékára sem számíthatnának, derül ki a legújabb közvéleménykutatásból - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Miközben Belgiumot mindmáig a vallon és flamand liberális pártok alkotta koalíciós szövetség által felállított liberális ügyvezető kormány irányítja, kiderült hogy a flamand választóknak már csak mindössze 9,9 százaléka támogatja a Gwendolyn Rutten vezette és Guy Verhofstadt nevével fémjelzett Nyitott Flamand Liberálisok és Demokraták (Open-VLD) pártját.

Tom Van Grieken Forrás: BELGA/AFP/Benoit Doppagne

Ugyanakkor

a bevándorlásellenes politikát folytató flamand pártok jelentős erősödést mutathatnak fel,

ráadásul a szélsőségesen nacionalistának kikiáltott Flamand Érdek (Vlaams Belang - VB) átvette a vezetést a mérsékeltebb Új Flamand Szövetségtől (N-VA), amely korábban a jelenlegi kormánypártok koalíciós partnereként foglalt helyet a szövetségi kormányban, de hátat fordítottak a liberálisoknak, amikor a korábbi kormányfő, Charles Michel kabinetje elfogadta az ENSZ migrációs paktumát.

Ha most hétvégén tartanának választásokat Flandriában, a VB 10 százalékkal jobb eredményt érne el, mint a május választásokon. A Tom Van Grieken vezette nacionalista párt a voksok 27,3 százalékára számíthatna, 5 százalékkal megelőzve a 22,1 százalékon álló Új Flamand Szövetséget, derül ki a Het Laatste Nieuws, a VTM Nieuws, az RTL és a Le Soir által megrendelt, november 29. és december 6. között készült reprezentatív felmérésből.

Forrás: V4NA

Ugyanakkor a belga lakosság 55 százalékának otthont adó Flandriában elért siker ellenére az ország választási rendszerének és a bevándorlásellenesek kizárására alkotott ellenzéki összefogás, a "cordon sannitaire" eredményeként a VB közelébe sem juthat a kormányzati pozíciónak, mivel a 33 százaléknyi lakosságot tömörítő Vallóniában és Brüsszel régióban továbbra is a szocialisták (PS) és folyamatosan csökkenő támogatottságú, mégis ügyvezető kormányfőt adó vallon Reform Mozgalom (MR) vezet. Ugyanakkor a belgák 10 százalékának otthont adó fővárosi régióban a VB megháromszorozta a májusi választásokon elért 1,9 százalékos eredményét.