Orbán Viktor: Készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére

ORBÁN Viktor
Temesvár, 2019. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a ,,Temesvár 30” emlékhét gálaestjén Temesváron 2019. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Gálaműsort tartottak Temesváron, ahol a romániai forradalom 30. évfordulójára emlékeztek. A rendezvény díszvendégként Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is beszédet mondott. Korábban Tőkés László is beszélt, ő volt az a temesvári lelkész, akinek a Ceausescu-diktatúrával való szembeszegülése indította el a diktatúra bukásához vezető utcai megmozdulásokat.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beszédében azt mondta, hogy

Magyarország készen áll arra, hogy szomszédaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát.

A kormányfő azt tűzte célul, hogy

Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen,

ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, és ahol az okoz majd fejtörést, mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.

– Ha együttműködünk, ez lehetségessé válik, és ez lesz az új európai realitás – jelentette ki.

Magyarország ki akar törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalába tartozik. Azok közé az európai országok közé akar tartozni, ahol a legjobb élni, alkotni, a legkorszerűbb technológiával akar termelni, a legjobb és legtisztább természeti környezetet akarja,

- sorolta Orbán Viktor, hozzátéve: azt is szeretnék, hogy a magyar emberek munkája legalább olyan értékes legyen, mint azoké, akiket nem rabolt ki és nem rabolt le a kommunizmus.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a ,,Temesvár 30” emlékhét gálaestjén Temesváron 2019. december 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar kormányfő azt is mondta, hogy mindezt a szomszédos államokkal együtt könnyebb elérni, mint egyedül.

Azt mondta, nagyszerű esélyt lát arra, hogy a jövőben románoknak és magyaroknak közös céljai lehessenek.

A kommunizmust nem lehet kijavítani

A 30 évvel ezelőtti temesvári eseményekről Orbán Viktor kifejtette: a temesváriak és Románia polgárai megüzenték a világnak, hogy a közép-európaiak, ha kell, életük árán is, de vissza fogják venni a szabadságukat.

1989-ben kiderült, még az is lehetséges, hogy

a szabadságért románok és magyarok képesek összefogni

- tette hozzá, kiemelve, hogy 1956-ban a lengyelek és a romániai magyarok után a románok álltak ki legnagyobb arányban a magyar forradalmárok mellett.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a világpolitika 40 évig azt hitte, meg lehet szelídíteni, meg lehet javítani a kommunizmust, de Románia lakói megmutatták: a kommunizmus kijavítása még kompromisszumokkal sem lehetséges.

Dicsőség Tőkés Lászlónak

Közép-Európa népei mindig is tudták - folytatta -, hogy a szabadságot sosem fogják megkapni ajándékként a nagyhatalmaktól.

– Ha a nyugatiakra vártunk volna, még mindig szovjet csapatok megszállása alatt élnénk, a Varsói Szerződés tagjai lennénk, és kommunista pártkongresszuson döntenének a jövőnkről. De mi szabad életet akartunk (...), és a hőseink vérüket is adták érte – mondta.

Tőkés Lászlót méltatva Orbán Viktor úgy fogalmazott:

és "mert úgy érezzük, tartozunk magunknak az igazság kimondásával és megbecsülésével, és tartozunk mindenek előtt olyan szereplőknek, mint Tőkés László volt".

Ha egy fiatal református lelkész nem veszi magának a bátorságot, és nem fordul szembe a hatalommal, akkor arra a szikrára, amely levegőbe repítette az egész rendszert, még sokáig kellett volna várni.
"Dicsőség Tőkés Lászlónak" - zárta szavait a kormányfő.

Korábban a magyar miniszterelnök két bejegyzést is megosztott közösségi oldalán, az egyiken adventi bejegyzéseit folytatta, míg egy videón a temesvári eseményekről emlékezett meg.