Tőkés László: A forradalmat nem tekintjük befejezettnek

TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Temesvár, 2019. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Tőkés László egykori temesvári lelkész (b4) a ,,Temesvár 30” emlékhét gálaestjén Temesváron 2019. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Tőkés László szerint a temesvári forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni, azt békésen és állhatatosan tovább kell folytatni.
Vágólapra másolva!

Az egykori temesvári lelkész, akinek a Ceausescu-diktatúrával való szembeszegülése indította el a diktatúra bukásához vezető utcai megmozdulásokat, az események 30. évfordulójára szervezett gálaműsoron beszélt erről Temesváron szombat este.

A rendezvényre díszvendégként érkezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Tőkés László hódolattal emlékezett azokra, akik életüket adták a szabadságért. Köszönetét és elismerését fejezte ki azoknak, akik sikerrel vették fel a harcot 1989 decemberében a gonosz erőivel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László egykori temesvári lelkész a ,,Temesvár 30” emlékhét gálaestjén Temesváron 2019. december 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Külön megemlítette a temesvári református egyházközséget, és a hozzá csatlakozó román baptista gyülekezetet.

- jelentette ki.

Orbán Viktornak azért mondott köszönetet, hogy Magyarország népe egy emberként állt Erdély népe és a testvéri románság mellé.

Egyben az anyaország további testvéri támogatását kérte a harminc éve elkezdett szabadságharc folytatásához.

Tőkés László azt is mondta, hogy

Temesvár szellemében egymásra talált román, magyar, német és szerb, katolikus, baptista és ortodox a közös keresztény értékek és a vallásszabadság védelmében.

Jellemzőnek találta, hogy a város főterén összegyűlt százezres tömeg együtt skandálta, hogy

Tőkés László azt mondta, hogy a forradalmi helyzet másik lényeges összetevője a szólás szabadsága volt. A berlini falhoz hasonlóan a hallgatás falát is le kellett dönteni. Megemlítette: ezt tették a temesvári egyházmegye lelkészei, amikor 1988 őszén állást foglaltak Ceausescu falurombolási terve ellen, és ezt tette ő maga is, amikor televíziós interjúban leplezte le a rendszert.Luthertől és Kálvintól vette a példát, amikor az egyházi és állami önkény ellen szólva kijelentette:

Az eltelt harminc évre visszatekintve a város forradalmi szellemét őrző Temesvár Társaság elnökének, Florian Mihalceának a szavait idézve jelentette ki: igazi autentikus forradalom robbant ki Temesváron, amely azonban dél-amerikai módon folytatódott. A forradalmat szabad választások és politikai restauráció követték. Az európai utat azonban már nem lehetett feltartóztatni.

Tőkés László a Temesvár Társaság által 1990 márciusában megfogalmazott Temesvári Kiáltványból idézte a máig érvényesnek tartott kijelentést:

Orbán Viktor a nap folyamán egy képet és egy videót is megosztott hivatalos közösségi oldalán temesvári látogatásáról.