Megtámadták gyerekek élő betlehemét Franciaországban szélsőbaloldali provokátorok

betlehem, jászol, ké7műves alkotás
Betlehemi jászol
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő provokác történt szombaton Toulouse-ban, ahol délután 4 óra körül egy 50 főből álló szélsőbaloldali csoport rátámadt egy gyerekek által létrehozott élő, hagyományos betlehemi jászolra, ezt a La Dépeche du Midi regionális újság írta meg először.
Vágólapra másolva!

A hagyományos betlehemi jászolt életre keltő gyerekek nagyon megrémültek az üvöltöző, agresszív csoporttól, akik az "állítsuk meg a fasisztákat" szlogent üvöltözték, és magukat „antikapitalistaként" azonosították. Egyértelmű, hogy

szándékosan provokáltak és keresték a konfliktust

- ezt írta a La Dépeche du Midi. A felháborító akció miatt meg kellett szakítani a betlehemet és a 6 órára tervezett karácsonyi koncertet sem tarthatták meg a gyerekek, akik szomorúan, lehajtott fejjel vezették vissza szamarukat és a bárányokat a karámba, miközben a közönség fejét csóválva, értetlenkedve távozott. Amennyire szomorú, annyira őrült is ez az eset.

A kép illusztráció. Forrás: shuttersock / Készítette: kipgodi

A betlehemi játékokat egyébként az „Éljük át a Karácsonyt, másképp" nevű helyi civil szervezet hozta létre egy közeli farm segítségével, akik az állatokat is kölcsönadták a gyerekeknek, és ahol munkanélküliek dolgoznak. A programban több kórus és egy kis zenekar is fellépett volna, fél óránként más. A dominikánusok kórusa mellett egy gospel, egy evangélikus kórus is énekelt volna, egy fuvola-zongora-ének trió pedig Bach, Vivaldi és Donizetti művekkel lepte volna meg a közönséget.

Az egyik résztvevő, Cécile röviden csak annyit mondott szomorú mosollyal, hogy a „keresztes lovagok azért ennél kegyetlenebbek voltak", majd hozzátette, hogy

- fejezte be mondandóját, igazi keresztényként. A Cécile nevű részvevő arra nem tért ki, hogy feltehetően a szélsőbalos aktivistát magát a keresztény vallásosságot is fasizmusnak tekintették.

A V4NA nemzetközi hírügynökség többször is beszámolt arról, hogy a muszlim lakosságra való tekintetben (szavakban persze a világiasságra hivatkozva) Franciaországban betiltották a betlehemi jászolt.

Nagyon úgy látszik, hogy az iszlámmal összefonódott szélsőbaloldali aktivistáknak, mozgalmároknak a karácsony különösen ellenszenves. Amikor nem rombolnak, nem nemzeti emlékműveket vernek szét, nem támadnak egy világhírű filozófusra zsidó származása miatt, akkor éppen gyerekekre és a kereszténység örökségét szimbolizáló betlehemi jászolra támadnak.