Elmeállapota miatt nem büntetik az ISIS nevében gyilkoló migránst

Mohamed Morei
Mohamed Morei
Vágólapra másolva!
Ártatlannak találták az esküdtek azt az egyiptomi migránst, aki halálra késelt egy japán férfit az írországi Dundalkban, majd két másik járókelőt is megsebesített. Mohamed Morei elfogásakor az Iszlám Államot éltette és az eljárás alatt úgy nyilatkozott, hogy Allah nevében gyilkolt, de a szakértők szerint nem volt beszámítható tette idején - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egy angolul tanulni vágyó 24 éves japán férfi életét oltotta ki tombolása közben az a 21 éves egyiptomi migráns, akiről most az ír Központi Bűnügyi Bíróságon az esküdtek megállapították, hogy nem bűnös szándékos emberölésben – számolt be róla az Irish Times.

Mohamed Morei Egyiptomban született, 2017-ben érkezett az Egyesült Királyságba, ahol menedékjogot kért, de nem várta meg ügye elbírálását, hanem Belfastba utazott, ahol egy most meg nem nevezett vétség miatt elfogták őt a rendőrök. Még az év vége előtt szabadon engedték, amikor is Morei átlépte az ulsteri ír határt és Dundalkban kezdett csavarogni, mivel állandó lakóhellyel nem rendelkezett.

Ott fogták el ismét a rendőrök, aki a menekültügyi eljárás miatt Dublinba szállították, de onnan is elengedték 2018 január 2-án.

Az egyiptomi még az éjjel visszautazott Dundalkba, ahol megkezdte ámokfutását,

az est órákban betörte egy autó szélvédőjét, hogy elkösse a kocsit, majd amikor ez nem sikerült, betörte egy ház ablakát és ott töltötte az éjszakát.

Reggel már egy késsel felfegyverezve rótta az utcákat, 9 óra körül sétált el mellette Szaszaki Joszuke, aki angolt tanulni érkezett Dundalkba és egy városi tollgyártó üzemben dolgozott. Éjszakai műszakból tartott hazafelé a Long Avenue-n, amikor Morei egyetlen szó nélkül utána fordult és a nála lévő kést a japán fiatalember hátába döfte annak lapockája alatt. Szaszaki rövid időn belül belehalt a sérülésébe, de a tettes ekkor már az út másik oldalán egy ír férfit is megszúrt a hátán, majd egy az út szélén heverő cölöppel egy harmadik férfit fejbe vágott, akinek később össze kellett varrni fejsérülését.

Morei akadálytalanul hagyta el a helyszínt, egy órával később az ír rendőrség, a Gardaí nyomozói egy kávézóban bukkantak rá,

ahol letartóztatásakor az Iszlám Állam nemzetközileg ismert „ISIS", és arab nyelvű „Daesh" nevét kiabálta a rendőröknek, valamint azt állította, hogy Szíriából érkezett. Amikor a rendőrségen nyilatkoztatták, elismerte a gyilkosságot és azt állította, hogy az ISIS nemzetközi terrorszervezet nevében gyilkolt. A bírósági tárgyaláson ezt úgy módosította, hogy Allah (Isten) nevében ölte meg Szaszakit.

A bíróság igazságügyi elmeorvosi vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy Morei paranoid skizofréniában szenved, ezért

az ügyében kirendelt esküdtek megállapították ártatlannak ítélték szándékos emberölés, tesi sértés, betörés és rongálás vádjában egyaránt.

A Központi Bűnügyi Bíróság december 20-án ül újra össze, hogy Carmel Stewart bíró megállapítsa, határozatlan vagy határozott, valamint hogy utóbbi esetében milyen időtartamú kényszergyógykezelésre ítélik az egyiptomi migránst.

A japán áldozat családját megdöbbentette az ítélet, apja, Szaszaki Akifusza közölte:

A fiatal áldozat nővére pedig közleményt adott ki, amelyben azt kifogásolta, hogy „egy mentálisan zavart, ismeretlen származású külföldi, hogyan tartózkodhatott a városban?"