Egy hónapra kitiltották a brüsszeli Molenbeek negyedből Jean-Louis Denis prédikátort, aki a városrész vezetése szerint muszlim fiatalokat maga köré gyűjtve radikális, gyűlöletkeltő tanokat hirdetett - közölte a helyi média vasárnap.

A döntésről Catherine Moureaux, a kerület szocialista polgármestere tájékoztatta a sajtót.
Beszámolók szerint a prédikátort először 2012-ben állították elő, amiért részt vett a muszlim kisebbség és a helyi rendőrség között kitört incidenst követő zavargásokban. Az összecsapásokba torkolló zavargások oka az volt, hogy egy muszlim nő megtagadta a teljes arcfátyol eltávolítását egy rendőrségi igazoltatás alkalmával.

Jean-Louis Denis később öt évet ült börtönben dzsihadista propaganda terjesztése miatt, illetve azért, mert belgiumi fiatalokat próbált rávenni arra, hogy Szíriába utazzanak, és ott csatlakozzanak az Iszlám Államnak terrorszervezethez.

Rendőrségi terrorellenes razzia Molenbeekben 2018 novemberébenForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Ton Koene

A Belgium északi, flamand nyelvű régiójában, Brüsszeltől alig 25 kilométerre található Londerzeel községben élő prédikátor a helyi polgármester, Nadia Sminate szerint a börtönben tovább radikalizálódott, és nemrég engedélyezett szabadulása óta még veszélyesebb tanokat hirdet.

A Brüsszel belvárosához közel első Molenbeek negyedet a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, a szálak mindkét esetben többek között a brüsszeli Molenbeek városrészbe vezettek. Salah Abdeslam ellen például augusztusban indult eljárás, 

Korábban pedig arról is beszámoltunk, hogyan került a belga főváros a bevándorlók uralma alá, ahol ha rövid időn belül nem lesz semmilyen változás, akkor pár évtizeden belül a muszlimok lesznek többségben Brüsszelben, ahol egyes negyedekben már most is szinte lehetetlenség keresztényekkel találkozni.