Szijjártó Péter: A migrációra hivatkozva nem lehet biztonságos országok határait megsérteni

2019.12.15. 16:12

A külgazdasági és külügyminiszter a Russia Todaynek adott interjújában beszélt arról, milyen témákban gondolkodik másképpen Budapest Brüsszeltől – olvasható a 888.hu cikkében.

Az interjúban Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Brüsszel néha igen látványos kettős mércét alkalmaz szankcióit és büntetőintézkedéseit tekintve. A tárcavezető szerint önmagában arról sincs egyetértés, mi számít emberi jognak. Míg Szijjártó Péter szerint Magyarország elkötelezett az emberi jogok védelmében, Brüsszel részéről az emberi jogok sokkal inkább ürügyet jelentenek egy-egy politikai akció végrehajtásához – olvasható a 888.hu szemléjében.

Az emberi jogokra való hivatkozás ahhoz biztosít alapot, hogy ideológiai, politikai alapon beleszóljanak egyes tagállamok belügyeibe.

Hogy Brüsszel és Budapest között mennyire nincs egyetértés, azt érzékletesen jelzi, hogy a magyar fél szerint a migráció egy biztonsági kihívás, míg egyes európai országok erre a jelenségre mint alapvető emberi jogra hivatkoznak.

Szijjártó Péter szerint azonban egyedül a biztonságos otthonhoz van joga az embereknek. Ezt kell szem előtt tartani.

A migrációra hivatkozva nem lehet biztonságos országok határait megsérteni

- mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ha az emberi jogokról beszélünk, akkor először univerzálisan kellene azokat kezelni, és nem a szőnyeg alá söpörni például az üldözött keresztény közösségek ügyét.