Az illetékes belga bíróság hétfőn későbbre halasztotta a döntést Carles Puidgemont volt katalán elnök esetleges spanyolországi kiadatásáról.

A bíróság úgy határozott, hogy az újabb meghallgatásra 2020 február 3-án kerül sor. Az Európai Bíróság csütörtökön hoz határozatot Oriol Junqueras volt katalán alelnök mentelmi jogának érvényességéről. A bírói határozat befolyásolhatja Puigdemont kiadatásáról szóló döntést - írta a belga sajtó. Junquerast és Puigdemontot a 2019 májusában tartott legutóbbi európai parlamenti választásokkor képviselőnek választották, helyüket azonban a spanyol törvények értelmében nem foglalhatták el.

Carles Puigdemont távozik a neumünsteri börtönből, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték 2018. április 6-án. Puigdemont kiadatását a spanyol hatóságok kérték. Mögötte német ügyvédei, Wolfgang (k) és Sören Schomburg.Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

Most nyílik arra először alkalom, hogy az Európai Bíróság tisztázza a mentelmi joggal kapcsolatos kérdéseket - nyilatkozta Puigdemont ügyvédje a belga sajtónak a hétfői meghallgatás után.
Puigdemont 2017 őszén Belgiumba menekült miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájában büntetőeljárást indítottak ellene lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.A belga bíróságnak arról kell majd döntenie, hogy az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján kiadható-e Carles Puigdemont Spanyolországnak.