A belga bíróság csak később dönt a volt katalán elnök kiadatásáról

PUIGDEMONT, Carles
Carles Puigdemont távozik a neumünsteri börtönből, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték 2018. április 6-án. Puigdemont kiadatását a spanyol hatóságok kérték. Mögötte német ügyvédei, Wolfgang (k) és Sören Schomburg.
Vágólapra másolva!
Az illetékes belga bíróság hétfőn későbbre halasztotta a döntést Carles Puidgemont volt katalán elnök esetleges spanyolországi kiadatásáról.
Vágólapra másolva!

A bíróság úgy határozott, hogy az újabb meghallgatásra 2020 február 3-án kerül sor.

Az Európai Bíróság csütörtökön hoz határozatot Oriol Junqueras volt katalán alelnök mentelmi jogának érvényességéről.

A bírói határozat befolyásolhatja Puigdemont kiadatásáról szóló döntést - írta a belga sajtó.

Junquerast és Puigdemontot a 2019 májusában tartott legutóbbi európai parlamenti választásokkor képviselőnek választották, helyüket azonban a spanyol törvények értelmében nem foglalhatták el.

Carles Puigdemont távozik a neumünsteri börtönből, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték 2018. április 6-án. Puigdemont kiadatását a spanyol hatóságok kérték. Mögötte német ügyvédei, Wolfgang (k) és Sören Schomburg. Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

- nyilatkozta Puigdemont ügyvédje a belga sajtónak a hétfői meghallgatás után.

Puigdemont 2017 őszén Belgiumba menekült miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájában büntetőeljárást indítottak ellene lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

A belga bíróságnak arról kell majd döntenie, hogy az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján kiadható-e Carles Puigdemont Spanyolországnak.