Nem csillapodnak a kedélyek Indiában, tovább tartanak a tüntetések

2019.12.16. 14:01

A múlt héten lépett hatályba az a törvény Indiában, amely kimondja, hogy a 2015 előtt az országba menekült vallási üldözöttek megkapják az indiai állampolgárságot, kivéve az iszlám vallásúakat. A kirekesztő törvény miatt több városban is tüntetni kezdtek, a megmozdulásoknak már halálos áldozatai is vannak. 

A múlt héten hatályba lépett jogszabály ellen tüntetők szerint a jogszabály muszlimellenes, míg az északkelet-indiai határ mentén - amely Bangladessel határos - élők bevándorlási hullámtól tartanak. Az északkelet-indiai Asszám államban kitört tüntetéseken legalább négy tiltakozó meghalt a múlt hét óta.

A mostani zavargások vasárnap este kezdődtek azután, hogy az újdelhi Dzsámia Millía Iszlámija nevű egyetem diákjai által tartott tiltakozó felvonulás a rendőrökkel való erőszakos összecsapásokba torkollott. A rendőrség könnygázt vetett be, és őrizetbe vett 100 hallgatót, akiket végül hétfő reggel elengedtek. Legalább 69 ember, köztük 39 tüntető sebesült meg, és legkevesebb négy buszt és 100 motorkerékpárt gyújtottak fel - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Indiai muszlimok tüntetnek az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály hatályba lépése ellen MumbaibanForrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Miután azt vetették a rendőrség szemére, hogy túlzott erőt alkalmazott az újdelhi tüntetések elfojtásához, összecsapások törtek ki a tekintélyes, észak-indiai Aligarh Muszlim Egyetemnél. Egyetemista hallgatók vasárnap este óta olyan indiai városokban tartottak tüntetéseket szolidaritásul az újdelhi tiltakozókkal, mint Mumbai, Haidarábád, Váránaszi, Kolkata és Csennai. Jelentések szerint diákok kövekkel hajigálták a rendőröket Lakhnau város Nadva nevű egyetemén.

Szintén hétfőn tízezrek vonultak utcára az állampolgársági törvény módosítása miatt az ellenzék uralta Nyugat-Bengál és Kerala államokban.
Az NDTV nevű indiai televíziós csatorna szerint diákok szintén tüntetni készülnek a módosítás ellen Bengaluruban és Csandígarhban.

A jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak majd a három, muszlim többségű országból érkező, de kizárólag nem iszlám vallású vallási üdözötteknekForrás: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Narendra Modi indiai miniszterelnök "mélységesen nyugtalanítónak" nevezte az erőszakot, és békét szorgalmazott. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget. Bírálók szerint a módosítás ellenkezik az India világi alkotmányában rögzített értékekkel, mert a vallást az állampolgárság feltételéül szabja.

A miniszterelnök Indiai Néppártja (BJP) által beterjesztett törvényjavaslat azokat a nem muszlim embereket érinti, akik - vallási üldöztetések miatt - 2014. december 31-ig érkeztek Indiába. A jelenleg illegális menekültként élők most már indiai állampolgárok lehetnek, az eddigi szabályozás ugyanis nem tette lehetővé, hogy illegális bevándorlók állampolgárságot kapjanak.