Egy 12 éves fiú a kutyájával autóval menekült el a bozóttűz elől

Ausztrália, tűz, hőség, bozóttűz
A december eleje óta pusztító bozóttüzek miatt eddig kilencen haltak meg Ausztráliában.
Vágólapra másolva!
Hónapok óta tombolnak bozóttüzek Ausztráliában. Míg eddig jellemzően a keleti part volt veszélyben, az elmúlt héten a nyugati parton is felcsaptak a lángok. A helyzetet nem segíti, hogy a hőhullám miatt több helyen 40 fokot mértek.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában országszerte hetek óta bozóttüzek pusztítanak. Az ország nyugati részén, Perth-től északra fekvő Mogumber városában érdekes eset történt, amelyről a BBC számolt be.

A 12 éves Luke Sturrock egyedül volt otthon, aki a lángok gyors terjedése miatt menekülni kényszerült. A fiú apja és bátyja azért nem volt a háznál, mert ők is a tűz ellen küzdöttek.

A fiú a tűz közeledése miatt autóba pattant, és a kutyájával útnak indult. A fiú körülbelül egy órája lehetett úton, amikor rendőrökkel találkozott, akiknek azonnal feltűnt a fiatal sofőr.

A rendőrség azonnal segített a bajba jutott fiúnak és kutyájának, akik biztonságos helyre vitték, ahol újra találkozhatott családjával.

Bozóttűz Ausztráliában Forrás: AFP/Saeed Khan

A fiú apja elmondta, hogy már hétéves korában megtanította vezetni a fiát,

épp az ilyen vészhelyzetek esetére, és nagyon büszke rá, mert pont azt csinálta, amire tanították.

Ország szerte pusztítanak a bozóttüzek

Az ország keleti partján hosszú hónapok óta gondot okoznak a bozóttüzek, azonban egy hete már a nyugati parton is felcsaptak a lángok.

Tűzoltó Ausztráliában Forrás: AFP/Saeed Khan

Hétfőn már 13 ezer hektár égett, de itt úgy tűnik sikerült megfékezni a lángokat, a kitelepített lakosság lassan megkezdheti a visszaköltözést az otthonukba.

Ausztráliában eddig hatan haltak meg a bozóttűz miatt szeptember óta.

Eddig több mint 700 otthon pusztult el, több város is szenved a tűz okozta szmog miatt. Sydney-ben az egészséges határértéknél 22-szer rosszabb a levegő.

Szmog Sydney-ben Forrás: AFP/Peter Parks

Ráadásul az országban nyár van, óriási hőséghullám tombol, több helyen 40 fok feletti a hőmérséklet, sőt Sydney-ben az előrejelzések 46 fokot jósolnak a hétvégére.