Gulyás Gergely: A kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította, van jövője szülőföldjén

GULYÁS Gergely; II. RÁKÓCZI Ferenc
Beregszász, 2019. december 17. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatásán a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
A kárpátaljai magyarság, amely építő és alkotó részese az országnak, amelyben él, sokszorosan bebizonyította, hogy nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van szülőföldjén - jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Beregszászon, amikor felavatta II. Rákóczi Ferenc életnagyságú lovas szobrát.
Vágólapra másolva!

A város Budapestről elnevezett egyik központi terén felállított szobor avatási ünnepségén mondott beszédében Gulyás Gergely a többi között hangsúlyozta, hogy II. Rákóczi Ferenc itt lépett magyar földre, és itt köszönt el hozzá mindvégig hű híveitől.

- mondta ünnepi köszöntőjében a miniszter, aki hozzátette: a Rákóczi-szobor arra figyelmeztet, hogy ki kell állnunk önmagunkért és egymásért.

II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatása a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. Forrás: MTI/Nemes János

Magyarország ennek szellemében vesz részt a nemzetközi életben, és azt szeretné, már csak a kárpátaljai magyarság érdekében is, hogy Ukrajna számára is nyitva lenne az út a NATO-ba és az Európai Unióba.

- mondta Gulyás Gergely, aki beszédében kiemelte, hogy

a kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította, hogy építő és alkotó részese az országnak, amelyben él. A kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította, nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van szülőföldjén.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatásán a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. Forrás: MTI/Nemes János

- zárta beszédét a miniszter. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy Rákóczi Ferenc talapzattal együtt több mint hat méter magas szobra, Győrfi Lajos, Püspökladányban élő szobrász alkotása a város új jelképe, zarándokhely lesz. Felállítása a Rákóczi emlékévben megerősíti a helyi közösséget, és nem gyengíti Ukrajnát. Köszönetet mondott a szobrászművész mellett a magyar kormánynak a szoborállításhoz nyújtott támogatásért, Grezsa István miniszteri biztosnak a kezdeményezés megvalósításában vállalt közreműködésért.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszédet mond II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának felavatásán a beregszászi Budapest téren 2019. december 17-én. Forrás: MTI/Nemes János

Brenzovics László, a szoborállítást Beregszász polgármesteri hivatalával közösen kezdeményező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédében elmondta:

II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának a felállításával a beregszásziak 126 éves álma valósult meg, hiszen a város lakossága ennyi évvel ezelőtt indított gyűjtést a nagyságos fejedelem alakjának köztéri megörökítésére, de a történelemnek a térséget sújtó fordulatai miatt ez csak most teljesedhetett be.

- mutatott rá a KMKSZ elnöke.