A kihalás fenyegeti az orángutánokat, főemlősfajból mintegy 6500 példány él Szumátra szigetén 10 különböző populációban. Egy orosz férfi bőröndben próbált egy példány kicsempészni az országból, de elfogták. A majom visszatérhet a vadonba.

A Bonbonra keresztelt 2-3 éves orángutántól, amely egy bali szafariparkban töltötte az elmúlt hónapokat, hétfőn egy nagy tál gyümölccsel vettek ünnepélyes búcsút, és az állatot kedden szállították át Szumátra szigetére, ahol a visszaszoktatás után kiengedik a vadonba. 

Bonbont hamarosan visszaengedik a vadonba.Forrás: Youtube

Bonbonról DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy Pongo abelii fajhoz, vagyis a szumátrai orángutánhoz tartozik.
A rattankosárban elkábítva fekvő orángutánbébit egy 27 éves orosz férfi bőröndjében, két élő gekkóval és öt másik gyíkkal együtt fedezték fel a denpasari nemzetközi repülőtéren. Először úgy tűnt, hogy a csempész kisbabát is visz magával, mivel gyermektápszert és takarókat találtak nála.

A csempészt júliusban egy év szabadságvesztésre, és 10 millió rúpia (212 ezer forint) pénzbírságra ítélték.

Védett állatok engedély nélküli kivitele akár 5 év börtönnel és 100 millió rúpia bírsággal is büntethető Indonéziában.

Az indonéz hatóságok szerint az Andrej Zsesztkov nevű csempész a kis orángutánt egy másik orosz állampolgártól kapta, aki 3000 dollárért vásárolta azt egy piacon Jáva szigetén.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint a kihalás fenyegette főemlősfajból mintegy 6500 példány él Szumátra szigetén 10 különböző populációban. Az állatok száma 80 százalékkal csökent az elmúlt 75 évben.