Maradandó trauma a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás

autó terror 2016 december 19 berlin
Police officers inspect the truck that crashed into a christmas market at Gedächtniskirche church in Berlin, on December 19, 2016 killing at least nine people and injuring at least 50 people. Ambulances and heavily armed officers rushed to the area after the driver drove up the pavement of the market in a square popular with tourists, in scenes reminiscent of the deadly truck attack in the French city of Nice in July. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Maradandó megrázkódtatás a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sérülékeny - jelentette ki Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön Berlinben, a törvényhozó testület ülésén, az iszlamista merénylet harmadik évfordulóján.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schäuble kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot és csaknem 100 sérültet követelő merénylet

nemcsak a közvetlenül érintettekben, hanem az egész társadalomban mély sebeket okozott.

A támadás megmutatta, hogy veszélyek fenyegetik nyitott társadalmunkat, és annak minden egyes tagját, és világossá tette, hogy a sokszínűséget megengedő életformánk provokálja a szélsőségeseket - mondta az elnök.

Rendőrök a tömegbe hajtó kamion mellett 2016. december 19-én Forrás: AFP/John Macdougall

Ez az életforma túlterheli mindazokat, akik elutasítják a nyitottságot és a toleranciát, és arra ösztökéli őket, hogy vallásinak beállított, ideológiai motivációktól vagy pusztán a gyűlölettől elvakítva erőszakos bűncselekményeket kövessenek el.

Ezzel a fenyegetéssel szemben

- hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Mint mondta, az állam nem tud százszázalékos védelmet nyújtani polgárainak, de megtesz mindent, amit csak lehet. Ezt jelzi, hogy szövetségi és tartományi szinten is feltárták a terror elleni védelem rendszerének javításra szoruló pontjait, nyilvános vitát folytattak a tennivalókról, és végrehajtották a reformokat.

A hatékonyabb védelemhez a biztonsági szerveknek az állampolgárok támogatására is szükségük van,

mindenekelőtt viszont a terrortámadás áldozatainak és a hozzátartozóknak van szükségük a társadalom részvétére és "jóvátehetetlen szenvedésük elismerésére

- mondta Wolfgang Schäuble. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni az áldozatokról, sérültekről és hozzátartozókról, és támogatni, segíteni kell őket.

A társadalom emberségességének mértékét jelzi, hogy mennyiben teljesíti ezt a kötelességet - figyelmeztetett a Bundestag elnöke.

Berlinben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt napra pontosan három éve, 2016. december 19-én.

A belvárosi Breitscheid tér karácsonyi vásárán egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri egy elrabolt kamionnal behajtott a téren szórakozó tömegbe.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

A támadás évfordulóján, csütörtök este ismét megemlékező istentiszteletet tartanak a tér templomában, és a halálos áldozatok emléke előtt tisztelegve 12-szer megkongatják a templom harangját.