Donald Trump amerikai elnök 2020. február 4-én tartja évértékelő beszédét - közölte Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője péntek délután, miután az elnök elfogadta a Nancy Pelosi házelnök egy órával korábban kelt levelében ajánlott dátumot.

Az Egyesült Államokban az alkotmány értelmében a mindenkori amerikai elnöknek évente nyilvánosan összegeznie kell az unió, vagyis az ország helyzetét. Ennek nem szükségszerűen szóban kell megtörténnie, de Woodrow Wilson elnöksége (1913-1921) óta az elnök ezt a kongresszus két háza előtt elmondott beszédében teszi meg.

Egy órán belül válaszolt a Fehér Ház

Az évértékelő beszédre formálisan a házelnök kéri fel az elnököt.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök péntek délután levélben kérte fel Donald Trumpot arra, hogy 2020. február 4-én tartsa meg ezt a beszédet.

– Az alkotmány tiszteletének szellemében felkérem, hogy 2020. február 4-én kedden, a kongresszus együttes ülésén mondja el beszédét az unió állapotáról a képviselőházban – írta Trumphoz címzett levelében Pelosi.

A Fehér Ház egy órán belül válaszolt, jelezve, hogy az elnök elfogadta a felkérést és a javasolt időpontot.

Nem tudni, folyamatban lesz-e még az impeachment

Azt egyelőre nem tudni, hogy a képviselőház által az elnök ellen szerdán megszavazott alkotmányossági felelősségre vonási eljárás (impeachment) folyamatban lesz-e még február elején.

A házelnöknek a szavazás után át kellett volna küldenie a megszavazott két vádpont - a hatalommal történt visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása - részletezését a szenátusnak, hogy ott kitűzhessék az impeachment-eljárás tárgyalásának időpontját és napirendjét.

Pelosi azonban még péntek délutánig sem küldte tovább a dokumentumokat, és csütörtöki nyilatkozata szerint nem tudja, mikor kerülhet erre sor.