A belga bíróság 1994-ben, a ruandai tuszi kisebbség ellen elkövetett mészárlások miatt bűnüsnek mondta ki Fabien Neretsé volt ruandai kormánytisztviselőt. A most 71 éves férfit azzal is vádolják, hogy megölt egy belga állampolgárságú nőt, a ruandai férjét és a lányukat.

Fabien Neretsé büntetésének mértékét még nem szabták ki.

Neretsé az első ember, akit népirtásért elítéltek Belgiumban. A belga törvények szerint életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti. A 2011-ben Franciaországban letartóztatott férfit egyébként azzal is vádolják, hogy meggyilkolt egy belga állampolgárságú nőt, a ruandai férjét és a lányukat. Neretsé, aki évek óta Franciaországban élt, tagadja az ellene felhozott vádakat.

Fabien NeretséForrás: AFP/John Thys

A közép-afrikai Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer embert gyilkoltak meg. A hutu többség tervszerűen gyilkolta le a tuszi kisebbséget, kiirtva a tuszi lakosság mintegy 70 százalékát. Az ürügy az akkori elnök, a hutu törzshöz tartozó Juvénal Habyarimana repülőgépének lelövése volt, bár azóta sem derült ki, hogy ki vagy kik követték el a merényletet. Elemzők szerint valójában az ország feletti uralomért, a földért és a megélhetési forrásokért folyt a két népcsoport közötti küzdelem.