Új alapszabályt fogadtak el a Salvini vezette Liga kongresszusán

politics parties Horizontal
Leader of Italy's far-right League party, Matteo Salvini gestures as he speaks during a rally of Italy's far-right League party, conservative Brothers of Italy party and Forza Italia party against the government on October 19, 2019 in Rome. - Italy's strongman Matteo Salvini holds a key rally in Rome on October 19 aimed at re-launching the Italian right and making a power-grab for the capital. Some eight special trains and 400 coaches transported supporters from across the country for the "Italian Pride" demonstration. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Megszavazta új alapszabályát szombaton a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga a milánói pártkongresszuson, ahol az eddigi Északi Liga végérvényesen Ligára változtatta elnevezését, országos szintűvé alakította át saját pártszervezetét, valamint a színét is zöldről kékre változtatta.
Vágólapra másolva!

„Keresztelőnek számított a kongresszus, olyan mozgalmat indítottunk útjára, amely Olaszországot újra naggyá akarja tenni a világban!" - mondta Matteo Salvini, aki szerint a pártja a történelmi igazság oldalán áll.

A pártkongresszuson a mintegy ötszáz küldött kézfeltartással szavazta meg a párt új alapszabályát.

Salvini beszédében azt mondta, a Ligának nem elegendő az olaszországi tartományokban a következő hónapokban esedékes választások megnyerése:

Matteo Salvini az úgynevezett Hering-mozgalomra utalt, amely november közepe óta utcai tüntetéseken tiltakozik a Salvini vezette jobboldallal szemben. Salvini szerint tüntetni mindenkinek joga van, de a Heringek "nem valamiért, hanem valakivel szemben" vonulnak utcára, miközben a Liga megmozdulásai szerinte javaslatokat és kezdeményezéseket képviselnek.

Matteo Salvini Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Liga vezetője bejelentette, hogy a párt következő nagy rendezvénye Maranellóban lesz január 18-án, majdnem egy héttel az Emilia Romagnában soros tartományi választások előtt és két nappal a parlament mentelmi bizottsága döntése előtt Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról. Ezt az ügyészség kérelmezte a Gregoretti, a parti őrség hajójának ügyében, amelyet 131 migránssal a fedélzetén a volt belügyminiszter Salvini júliusban nem engedett kikötni. Az ügyészség többek között a migránsok személyi szabadságának korlátozása miatt akar eljárni Salvinivel szemben.

Matteo Salvini "politikai perről" beszélt, szégyennek nevezve, hogy azt akarják bíróság elé állítani, aki a határokat, a biztonságot, az olaszok becsületét és méltóságát védi.

– mondta.

Matteo Salvini kezében egy nápolyi kézműves betlehemmel érkezett meg a kongresszus helyszínére: ezzel Salvini a karácsonyi hagyományok jelentőségét kívánta hangsúlyozni, miután

egy délolasz iskola igazgatója bejelentette, nem állítanak betlehemet az intézmény nem keresztény tanulóira tekintettel.

A Liga kongresszusa átalakította az Umberto Bossi által alapított párt szerkezetét. Módosították az 1991-es alapszabályzatot, és az eddigi lumbárd zöldről kékre változtatták a párt hivatalos színét is: a kék eddig a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az "azzurrik" színének számított és a mérsékelt politikát képviselte.

A beteg Umberto Bossi is részt vett a milánói párteseményen, ahol a Liga örökös tiszteletbeli elnökének nevezték ki.

- mondta Bossi.

Az Északi Liga vezetését Matteo Salvini 2013-ban vette át, amikor a párt 4 százalékon állt, a 2018-as parlamenti választásokra 17 százalék, majd a 2019-es európai parlamenti választásokra 34 százalék fölé emelte a párt támogatottságát, amivel a Liga a legnagyobb olasz politikai erő lett. Olasz sajtókommentárok szerint Matteo Salvini az egykori "szakadár" pártot végérvényesen szuverenista és országos erővé alakította át.