Hiába számolják fel a migránstáborokat Boszniában, újabbakat létesítenek

2019.12.23. 15:19

Hiába számolják fel a migránstáborokat Bosznia-Hercegovinában, az illegális bevándorlók visszatérnek új szálláshelyet keresve maguknak. A migránsok továbbra is minden lehetőséget megragadnak, hogy átjussanak a horvát határon Nyugat-Európa felé.

Migránsok újabb illegális táborokat létesítenek, és újabb szálláshelyeket találnak maguknak Bosznia-Hercegovinában a horvát határ közelében, jóllehet a helyi hatóságok néhány héttel ezelőtt felszámolták a vucjaki migránstábort, az ott tartózkodókat pedig elszállították más befogadóközpontokba - jelentette a helyi sajtó.

A beszámolók szerint az egykori szeméttelepen felállított vucjaki illegális sátortábort a hatóságok felszámolták, a migránsok azonban vissza-visszaszállingóznak a területre, csakhogy most nem sátrakat állítanak, hanem elhagyatott házakat és gyárépületeket keresnek, ahol meghúzhatják magukat, amíg át nem jutnak az európai uniós Horvátországba. A hideg idő beköszöntével az illegális bevándorlók is egyre türelmetlenebbek, minden lehetőséget megragadnak, hogy eljussanak Nyugat-Európába. Gyakran a legveszélyesebb helyeken - gyors sodrású folyókon, hegyeken - vagy embercsempészek segítségével próbálják meg átlépni a határt. A horvát rendőrség azonban gyakran elfogja és visszafordítja őket.

IllusztrációForrás: MTI/Balogh Zoltán

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a nyugat-balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát.

A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön,  a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak. Boszniában jelenleg mintegy nyolcezer migráns van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK