Romániában államtanácsos lett a magyarellenes volt rendőrfőnök

Valentin Bretfelean
Valentin Bretfelean
Vágólapra másolva!
Ludovic Orban román miniszterelnök államtanácsossá nevezte ki a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi rendőrség volt igazgatóját.
Vágólapra másolva!

A Románia Hivatalos Közlönyében hétfőn publikált miniszterelnöki rendelet nem téri ki arra, hogy Valentin Bretfelean milyen területért felel majd. A kormány honlapján közölt adatok szerint a miniszterelnökség keretében a hivatalt vezető miniszter és a kabinetfőnök mellett jelenleg hat államtanácsos és két államtitkár dolgozik.

Bretfelean tíz évig töltötte be a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség igazgatói tisztségét, és

rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel.

Dorin Florea polgármester 2017 végén váltotta le tisztségéből. Ez év márciusában a Népi Mozgalom Párt (PMP) marosvásárhelyi szervezetének elnökévé nevezték ki. Bretfelean rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román-magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt a titkárságon megtagadták tőle és távozásra szólították fel.

A városi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként

évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait,

valamint a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait.

Valentin Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházára kitűzött székely zászló miatt. Bretfelean a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti bírságolásokat.

2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének nevezte, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését.

Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak.

Akkori kijelentései miatt az RMDSZ a rendőr-igazgató leváltását követelte, ám ez akkor nem történt meg. Dorin Florea polgármester ehelyett büntetést szabott ki rá a kijelentései miatt, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon. Valentin Bretfelean korábban a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alkalmazásában állt. Súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a SRI Máramaros megyei részlegének éléről.