Gyakorlatozás közben lezuhant egy Szu-57-es típusú orosz vadászrepülőgép Oroszország távol-keleti részén, a pilóta életben maradt - közölte kedden egy helyi tisztviselő.

Az orosz Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) közleményben megírta, hogy Komszomolszk-na-Amure város mellett baleset érte a gépet. A pilóta katapultált, a gép elvesztésén kívül más kár nem keletkezett. 

A baleset oka egyelőre nem ismert. 
A Szu-57-es típus Oroszország legfejlettebb vadászgépe, első repülőútját 2010-ben teljesítette. A lopakodó kialakítású harci gépet a legkorszerűbb eszközökkel és fegyverzettel szerelték fel. A Szuhoj-tervezőiroda azért fejlesztette ki ezt a két hajtóműves gépet, hogy versenyre keljen az Egyesült Államokban gyártott F-22 Raptor nehéz vadászbombázóval. 
A mostani az első balesete a Szu-57-es típusnak.  A gépből eddig tízet gyártottak a Szuhoj Komszomolszk-na-Amure városában működő gyárában, hogy teszteljék és értékeljék harci képességeit. Két ilyen típusú gépet fegyverzetük tesztelésére Szíriába küldtek, amikor Oroszország katonai segítséget nyújtott a közel-keleti arab országnak.

Az orosz légierő 76 ilyen vadászrepülőt rendelt meg, amelyeket 2028-ig kell leszállítani.