A keresztény mártírokról emlékezett meg Ferenc pápa Szent István vértanú napján

2019.12.26. 15:14

A keresztény közösségek megújulására szólított fel Ferenc pápa az első keresztény vértanú Szent István példáját idézve a vatikáni Szent Péter téren karácsony második napján mondott beszédében.

Ferenc pápa a tegnap és ma mártírjainak emlékezésére szólított fel.

Az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondta el beszédét a latin nyelvű Úrangyala-imádság (Angelus) előtt.

Az első század első felében élt, majd Jeruzsálemben agyonkövezett Szent István életútjáról szólva Ferenc pápa kijelentette, az első meggyilkolt keresztény emléke első látásra nehezen egyeztethető össze a karácsony örömteli ünneplésével.

Valójában azonban - mondta az egyházfő - Szent István mártírhalála tanúsítja, miként lehet az erőszakot szeretettel, a halált az élettel legyőzni.Ferenc pápa szerint a keresztényeknek ezt a példát kell a mindennapok kihívásai és megpróbáltatásai között is követni, mivel az örökkévalóságot nem a gazdagság és hatalom, hanem a szeretet és életünk másoknak való odaajándékozása adja.

Megjegyezte,

az emberi élet középpontjába a szelíd bátorságot, a nemes alázatot kell helyezni, az erőszak helyett pedig az erősséget választani.A pápa Szent István vértanú nevében, aki az egyház első hét diakónusának egyike volt, a mai keresztény közösségek megújulását szorgalmazta.

Kifejtette, hogy egyre inkább missziós szolgálatot végző, evangelizáló keresztény közösségekre van szükség, amelyek el tudnak jutni a földrajzi és egzisztenciális perifériákra, a világ és társadalom peremén élőkhöz, akik leginkább szomjazzák a reményt.

Olyan közösségekre van szükség, amelyek nem a világi logikát követik, nem magukat helyezik középpontba (..) hanem az emberek javát, főleg a legkisebbekét és szegényekét - hangoztatta Ferenc pápa.

Beszéde végén Ferenc pápa imájáról biztosította a Fülöp-szigetek lakosságát, a tájfun sújtotta térség áldozatairól és sérültjeiről is megemlékezve.A pápa köszönetét fejezte ki a világ minden részéről neki küldött ünnepi jókívánságokért: nem tudok mindenkinek egyenként válaszolni, de köszönöm mindnyájatoknak - mondta.

Ferenc pápa szavait több ezren hallgatták a napsütötte Szent Péter téren.