A zsinagógák elleni támadások miatt szinte rejtve működik a Hollandia északi részén lévő Groningen város zsinagógája – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a brüsszeli Politico információi alapján.

A Politico cikke szerint a zsinagóga nem közli nyilvánosan az istentiszteletek időpontját, hanem önkéntesek telefonon és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson értesítik a titkos csoportban lévő híveket.

A lap megjegyzi, egyre többször ér antiszemita támadás zsidókat Európában, ezért nem a groningeni az egyetlen zsinagóga, amely megerősített védelem mellett vagy szinte rejtve működik. A holland zsinagóga egy esetleges támadás esetére vésztervvel rendelkezik, az istentiszteletek alatt rendőrök járőröznek a környéken, a közösség tagjait pedig arra is felkészítették, hogyan vizsgálják át a látogatókat.

A Politico.eu cikke felidézi, 2015-ben a koppenhágai nagyzsinagóga előtt történt lövöldözés, idén októberben pedig a németországi Halle zsinagógáját támadta meg egy szélsőjobboldali merénylő, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr idején.

Végül nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, ahol lelőtt egy férfit, és elmenekült.