Egy volt diplomatát, politológiaprofesszort nevezett ki kormányfőnek Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök. Az elmúlt egy hétben Szabri Budadum korábbi külügyminiszter volt az ügyvezető kormányfő.

Abdel-Aziz Dzserad miniszterelnöki jelölését és a neki adott kormányalakítási megbízást az állami televízió jelentette be az államfői hivatal közleménye alapján. Dzserad mostanáig az algíri egyetemen oktatott.

Budadum külügyminiszter ügyvezető kormányfővé való kinevezése előtt Nureddin Bedui volt a miniszterelnök, aki december 19-én mondott le, néhány órával azután, hogy Tebbun elnök letette hivatali esküjét.

Dzserad amellett, hogy az algíri egyetemen szerzett politológus diplomát, a Párizs-Nanterre-i Egyetemen doktorált. Volt elnöki főtitkár és külügyminisztériumi főtitkár is, valamint az algériai közszolgálati egyetem igazgatója.Algériában közben továbbra is tartanak a tüntetések a politikai elit ellen.

A tömeges tiltakozások azután kezdődtek, hogy februárban az országot 1999 óta irányító, 82 éves Abdel-Aziz Buteflika bejelentette, indul az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson ötödik elnöki mandátumáért. A megmozdulások hatására március elején Buteflika visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, egyfajta kompromisszumos megoldást kínálva az elégedetleneknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna.

A tüntetések azonban folytatódtak, a tiltakozók az államfő távozását követelték, aki végül a hadsereg nyomására április 2-án lemondott hivataláról.A több hónapja tartó tiltakozáshullám során a tüntetők többször világossá tették azt is: az algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült, "idejétmúlt és átláthatatlan" politikai apparátus teljes eltávolítását akarják, és nem fogadják el a Buteflika távozása után az országot irányító Abdel-Káder Benszaláh algériai ideiglenes elnököt, valamint december 19-e óta Tebbunt sem.