Egy hétvégén közzétett felmérés alapján a németek többsége szerint környezetvédelmi és biztonsági okokból be kell tiltani a szilveszteri tűzijátékozást és petárdázást.

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai alapján összetett a német társadalom viszonya a hagyományok szerint az ártó, rossz szellemek elűzését szolgáló szilveszteri tűzijátékozáshoz és petárdázáshoz.

Ezt jelzi, hogy 57 százalékuk szerint ez a szokás elválaszthatatlanul hozzátartozik az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez, és 84 százalék szépnek találja a tűzijátékok égboltot megfestő színes fényeit,  azonban szintén 57 százalék egyetért azzal az követeléssel, hogy a környezeti károk és a balesetveszély miatt teljes körű tiltást kellene elrendelni.

Az új év beköszöntét ünneplik tűzijátékkal a berlini Brandenburgi kapunál szilveszter éjszaka, 2018. január 1-jénForrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Németországban az év eleje óta gyakran előkerülő téma a nyilvánosságban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként be kell-e tiltani a jelentős légszennyezéssel járó szilveszteri tűzijátékozást.

Több nagyvárosban idén először korlátozzák is a hagyomány ápolását. München központjának nagy részén például nem lehet majd petárdákat robbantgatni. Berlin egyik legforgalmasabb terén, az Alexanderplatzon és a belváros nyugati részének több utcájában pedig petárdázni és tűzijátékozni sem lehet majd szilveszterkor. A tűzijátékokat december 29. és 31. között szabad árusítani Németországban, a szezon így csak évente 72 óráig tart, mégis bombaüzlet a kereskedőknek. 

Tavaly Németországban 133 millió euró (44,5 milliárd forint) értékű minirakétát lőttek a szilveszteri égboltra, és az előrejelzések szerint az idén is ekkora lesz a forgalom. 

A YouGov felmérése alapján a németek 12 százaléka mindig tűzijátékozik szilveszterkor, további 14 százalék alkalmanként, minden második-harmadik évben. A hagyomány ápolóinak többsége 50 euró körüli összeget költ tűzijátékokra, az igazán elkötelezetteknek a lakosság 3 százalékát kitevő csoportja pedig 100 eurónál is többet. A 18 éven felüli németországi lakosokra reprezentatív felmérésben 2049 embert kérdeztek meg november 29. és december 2. között.