Bár már 260 ezren aláírták a felhívást a bozóttüzek övezte Sydney újévköszöntő tűzijátékának lemondására, mégis megtartják a látványos rendezvényt.

Az aláírók felhívásukban azt javasolták, hogy a tűzijáték költségeit fordítsák a három hónapja kezdődött bozóttüzek elleni harcra.  Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt (1,35 milliárd forint) költött az ünnepi tűzijátékra. A Change.org nevű szervezet felhívásában azzal érvel, hogy ezt a pénzt inkább költsék az önkéntes tűzoltók kompenzálására és a brutális szárazságtól szenvedő gazdák megsegítésére.

"Elegendő füst van már a levegőben, a hatalmas tűzijáték egyeseknek újabb traumát okozhat. 2019 katasztrofális év volt az árvizek és a tüzek miatt Ausztráliában, minden szövetségi államnak nemet kell mondania a tűzijátékokra" – írták.

A 2019-es újévi tűzijáték Sydney-benForrás: AFP/Peter Parks

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember halt meg, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydney-t.

A sydney-i önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy "megértik az emberek aggodalmait", de az ünnepi tűzijáték lemondásának "semmilyen gyakorlati előnye nincs". 

Tizenöt hónapja készülnek a rendezvényre, a költségvetés nagy részét, amelyet az emberek biztonságára és a takarításra fordítanak már elköltötték. A tűzijáték lemondása komoly anyagi károkat okozna Sydney-nek, és romba döntené azon több tízezer ember tervét, akik az ország más részeiből és külföldről lefoglalták repülőjegyeiket, szállásukat és az éttermet szilveszter estéjére  – magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is. 

A napokban egyébként hőhullám söpör végig a térségben, amely keddre súlyosbíthatja a helyzetet. 

A szövetségi állam tűzoltóparancsnoka azt mondta, nem számolnak azzal, hogy ez hatással lenne a tűzijátékokra, de ha túl kockázatossá válik a helyzet, akkor akár az utolsó pillanatban is kész lemondani azokat.