Az Iszlám Állam körülbelül 100 feltételezett tagját, köztük több tucat külföldit vett őrizetbe a török rendőrség országszerte hétfő hajnalban.

Az elmúlt két évben mindkét december végén őrizetbe vettek terroristagyanús személyeket, miután 2017 szilveszter éjjelén egy fegyveres 39 embert – közöttük 26 külföldit – lőtt agyon egy isztambuli szórakozóhelyen. A támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A rendőrség terrorelhárító egysége a hírszerzés támogatásával razziázott az ország középső részén fekvő Ankara, Kayseri és Adana, valamint a délkelet-törökországi Batman tartományban – jelentette az Anadolu török hírügynökség. A házkutatások során fegyvereket, lőszert és különféle iratokat is lefoglaltak. Az őrizetbe vett külföldiek többsége iraki és szíriai állampolgár, 17 gyanúsítottat még keresnek.

Az elmúlt héten a rendőrség 20 embert állított elő Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Donald Trump amerikai elnök október 27-én jelentette be, hogy az amerikai különleges erők Északnyugat-Szíriában, a török határ közelében megölték Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét. Két nappal később a török rendőrség több tucatnyi feltételezett Iszlám Állam-fegyverest vett őrizetbe azzal a váddal, hogy merényleteket akartak elkövetni a Török Köztársaság Napján szervezett ünnepségeken.