Trump Iránt tette felelőssé a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadásért

Bagdad, nagykövetség, Amerikai Egyesült Államok, USA
Tüntetés az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt
Vágólapra másolva!
Teljes mértékben Irán a felelős az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért - jelentette ki Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök kedden, néhány órával az után, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe.
Vágólapra másolva!

Az elnök úgy fogalmazott: "Irán megölt egy amerikai alvállalkozót, és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk, és mindig is így fogunk tenni.

Trump ezzel arra utalt, hogy Washington vasárnap légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, miután pénteken a Kirkuk melletti támaszponton rakétatámadásban meghalt az amerikai hadsereg egyik szerződéses alvállalkozója. Az Egyesült Államok által védelmi jellegűnek minősített légicsapásban 25 milicista vesztette életét. A Katáib Hezbollah Irán támogatását élvezi.

Trump a Twitteren közölte azt is: az Egyesült Államok

a bagdadi erőszakos tüntetés után elvárja, hogy Irak erővel biztosítsa a nagykövetség védelmét.

Nem sokkal az elnök Twitter-bejegyzése után az amerikai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az iraki elnök és az iraki miniszterelnök biztosította Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy garantálják a nagykövetség amerikai munkatársainak biztonságát. Pompeo előzőleg telefonon tárgyalt Barham Száleh elnökkel és Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfővel, és - a külügyi közlemény szerint - egyértelműen értésre adta, hogy