Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt kedden Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint az emberek megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek. A legfrissebb hírek szerint ez néhányaknak sikerült is, az amerikai nagykövetet és az alkalmazottakat evakuálták az épületből. 

Az AP hírügynökség arról tudósít, hogy a tüntetők a hét végi amerikai légicsapásokban meghalt emberek temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is. 

A Fox News beszámolója szerint több tucat tüntetőnek sikerült bejutni az épültbe, ahonnan az amerikai nagykövetet és az alkalmazottakat már evakuálták. A helyszíni tudósító arról számolt be, hogy tűz van az épületben az amerikai katonák pedig a tetőre menekültek. A tüntetők azt skandálják, hogy 

Le az USA-val

Az AP hírügynökség szerint az emberek "Halál Amerikára", "Halál Izraelre" és "Le Trumppal" jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. 

Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt, az internetre felkerült videofelvételek pedig arról árulkodnak, hogy kitörték az épület körüli kerítés egy részét.

Biztonsági források azt közölték, hogy a hatóságok megkezdték az oszlatást, amelynek során könnygázt és villanógránátot is bevetettek.

Ugyancsak a Reuters hírügynökség jelentette, hogy a demonstráción felbukkant Kaisz al-Hazáli, az Irán-barát Aszáib Ahl al-Hakk nevű milícia vezetője, az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a tüntetők nagy része az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű iraki síita milícia tagja.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfő közleményben ítélte el a támadást, leszögezve: minden külképviselet elleni agressziót meg fognak büntetni, egyúttal a támadás azonnali befejezésére szólított fel.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt.

Az akció után az Egyesült Államok hangsúlyozta, hogy a légicsapás "védelmi jellegű" volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.